13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Lise Dönemi Adolesanlarda İnternet Bağımlılığının Aile İçi Uyuma ve Okul Başarısına Etkilerinin Değerlendirilmesi

Görkem Çalık, Çağdaş Emin Maç

Keywords: İnternet; aile uyumu; okul başarısı; adolesan

Aim:

14-19 yaş arası lise dönemi adolesan gençlerin internet bağımlısı olup olmadıklarının tespit edilmesi, internet bağımlılığının aile uyumuna ve okul başarısına etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.

Method:

Çalışmamız 30/06/2020-01/08/2020 tarihleri arasında İstanbul Bağcılar Barbaros Aile Sağlığı Merkezi’nde yapılmıştır. Lise dönemindeki adolesanlara 29 sorudan oluşan sosyodemografik durumlarıyla ilgili sorular soruldu. Ardından 20 sorudan oluşan Young İnternet Bağımlılığı Ölçeği (YİBÖ) ve Kavikondala ve arkadaşları tarafından oluşturulan 5 soruluk Aile Uyum Ölçeği (AUÖ) uygulandı. Okul yıl sonu karne notu ortalamaları sözel olarak öğrenilerek okul başarıları ölçüldü.

Results:

Çalışmamıza 14-19 yaş aralığındaki 183 lise öğrencisi katılmıştı ve çoğunluğu kızlardan (%54,6) oluşuyordu. YİBÖ’ye göre katılımcıların %85,8’i normal internet kullanıcısı, %13,1’i muhtemel bağımlı ve %1,1’i internet bağımlısıydı.
AUÖ ve YİBÖ puanlarında cinsiyetler arasında anlamlı farklılık yokken; okul başarısında kızların puanları daha yüksekti (p=0,029).
Okul türüyle AUÖ ve okul başarı puanları arasında anlamlı fark yokken; YİBÖ puanları fen lisesi öğrencilerinde daha yüksekti (p=0,037).
Baba eğitim düzeyi lise ve üstü olan öğrencilerin okul başarı puanları; lise ve altı olanlarınsa YİBÖ puanları anlamlı olarak yüksekti (p=0,002; p=0,043). Anne eğitim düzeyi , ailelerin ekonomik düzeyi, annenin çalışıp çalışmaması, evde sürekli internet bağlantısı olup olmaması ile AUÖ, YİBÖ ve Okul başarı puanları arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir.
Akıllı telefonu olan öğrencilerin YİBÖ puanları anlamlı olarak yüksek iken (p=0,032); AUÖ ve okul başarı puanlarında anlamlı fark yoktu.
Günlük akıllı telefonda internet ve bilgisayar kullanım süreleri 3 saatten fazla olanlarda YİBÖ puanları anlamlı olarak yüksekti (p=0,001). Günlük akıllı telefonda internet kullanımı 1 saatten az olanlarda AUÖ toplam puanları daha yüksekti (p=0,012). İnternet kullanım geçmişi 5 yıldan fazla olan öğrencilerin YİBÖ puanları anlamlı olarak yüksek saptanmışken (p<0.001); AUÖ ve okul başarı puanlarında anlamlı fark yoktu.

Conclusions:

İnternet bağımlılığı toplam puanları ile aile uyumu puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı negatif bir ilişki saptadık ancak okul başarı puanları ile internet bağımlılığı puanları arasında bir korelasyon saptamadık.

#79