13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

50 Yaş ve Üzeri İskemik İnme Hastalarında Etyoloji

Ezgi Kula

Keywords: İskemik inme, hipertansiyon, ateroskleroz

Aim:

İskemik inme, beyine giden kan akımının aniden azalması veya durmasıyla beyin fonksiyonlarının kaybına ve bunun sonucunda da geçici ya da kalıcı nörolojik hasara neden olabilir. Serebrovasküler olaylar dünyada önemli bir ölüm ve sakatlık nedeni olup önlenebilir hastalıklardır. Bu çalışmada 50 yaş ve üzerindeki hastalarda iskemik inme etyolojisini belirlemeyi amaçladık.

Method:

Çalışmaya Kasım 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi nöroloji servisinde yatırılarak takip edilen 50 yaş ve üzerindeki toplam 143 hasta dahil edildi. Tüm hastaların etyolojiye yönelik radyolojik, kardiyolojik ve laboratuvar tetkikleri retrospektif olarak tarandı. Tanımlayıcı veriler yüzde (sayı), ortalama, minimum ve maksimum değerler olarak verildi.

Results:

Yapılan retrospektif tarama sonucunda 62 (%43.4) kadın, 81 (%56.6) erkek olmak üzere toplam 143 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 69.5 (min.50, max. 92) idi. Hastaların 85’inde (%59.4) hipertansiyon (HT), 38’inde (%26.5 ) diyabetes mellitus (DM), 30’unda (%20.9 ) hiperlipidemi (HL) saptanmış olup 30 (%20.9) hastada da sigara kullanımı mevcuttu. Hastaların 15’inde (%10.4 ) karotis arter stenozu, 32’sinde (%22.3) kardiyoembolik nedenler saptandı. Onbir (%7.7) hastada etyolojik neden bulunamadı. Covid-19 hastalığı olan 3 hastada iskemik inme görüldü. Yirmi (%14) hastada tekrarlayan iskemik inme saptandı.

Conclusions:

İskemik inme etyolojisinde en sık görülen trombotik nedenler arasında karotis arter stenozu ve küçük damar hastalığı, embolik nedenler arasında da kardiyoembolik nedenler yer alır. Aterosklerotik risk faktörleri içerisinde ise en sık HT, HL, DM ve sigara kullanımı yer almaktadır. Bu çalışmada özellikle HT başta olmak üzere hastalarımızın önemli bir kısmında aterosklerotik risk faktörleri saptanmıştır. İskemik inme dünyada ve ülkemizde önemli mortalite ve morbidite nedeni olup bu hastalığın risk faktörlerini bilmek, bu risk faktörlerini ise gerek hastaların yaşam tarzlarının değiştirilmesi, gerekse medikal tedavilerle kontrol altına almak inmenin önlenmesinde hayati öneme sahiptir.

#94