13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

COVID-19 Pandemisinin Çocuklarda Uyku Bozukluğu ve Beslenme Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi

İzzet Fidancı, Hilal Aksoy, Duygu Yengil Taci, İlknur Fidancı, Duygu Ayhan Başer, Mustafa Cankurtaran

Keywords: COVID-19, pandemi, uyku bozuklukları, çocuklar

Aim:

Çocuklarda uyku bozukluğu ve beslenmenin, pandemi döneminde olası değişikliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Method:

Araştırmaya 18 yaş ve üstündeki kişilerden çalışmaya katılmayı kabul eden ve 6-16 yaş aralığında çocuğu olan 114 ebeveyn yazılı onamları alındıktan sonra anket uygulanarak dahil edilmiştir. Anketin birinci bölümünde sosyodemografik bilgileri ve beslenme özellikleri içeren toplam 9 soru, ikinci bölümünde ise “Çocuklar için Uyku Bozukluğu” Ölçeği (ÇUBÖ) bulunmaktadır. Veriler SPSS 20 istatistik programı ile analiz edildi.

Results:

Katılımcıların toplam sayısı 114 ebeveyn olup; çocuklardan 64 (%56) ‘ü kız, 50 (%43,9) ‘si ise erkekti. Katılımcılardan COVID-19 geçirmiş olan çocuk sayısı ise 38 (%33,3) idi. COVID-19 geçirme durumu ve genele göre bakılan değişkenlerden istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamış olup, sadece pandemi dönemi uzarsa COVID-19 geçirenlerin beslenmede değişiklik yapmayacağını belirten katılımcıların oranı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0,038). ÇUBÖ puanı kızlarda anlamlı olarak yüksek bulunmuştur (p<0,05)

Conclusions:

Uyku ve beslenme bozuklukları her yaş ve cinsiyet için yaşam kalitesini etkilemekte ve pandemi gibi olağan dışı dönemlerde önemi daha da artmaktadır. Özellikle eşlik eden kaygı durumuyla beraber artan uyku sorunları gelişimsel sorunlara yol açabileceği gibi psikolojik rahatsızlıkları da derinleştirebilir.

#62