13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Kolorektal Kanser Tarama Programı Kapsamında Gaitada Gizli Kan Testi Pozitif Olan Hastalarda Kolonoskopi Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Yusuf Emre Aytin

Keywords: Kolorektal, Tarama, Gaitada Gizli Kan, Kolonoskopi

Aim:

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 Eylül ayı itibari ile kanser tarama programına, 50-70 yaş arası sağlıklı bireylere 2 yılda bir gaitada gizli kan (GGK) testi ve 10 yılda bir kolonoskopi şeklinde uygulama eklenmiştir. Bu çalışmada tarafımıza başvuran ve GGK testi pozitif olan hastaların kolonoskopi sonuçlarını değerlendirmeyi amaçladık.

Method:

Çalışmaya Ocak 2019 ile Aralık 2019 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniği’ne başvuran ve birinci basamak sağlık kuruluşlarında yapılan GGK testleri pozitif olan 87 hasta dahil edildi. Bu hastaların kolonoskopi bulguları, biyopsi sonuçları ve demografik özellikleri hasta bilgi sistemi ve hasta dosyaları üzerinden retrospektif olarak değerlendirildi.

Results:

Çalışmaya yaşları 50 ile 70 arası değişen 87 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 57 idi. Hastaların 40’ı (%46) kadın, 47’si (%54) erkekti. Hastaların 26’sında (%30) patolojik bulguya rastlanmadı. 23 (%26) hastada benign anorektal hastalıklar saptanmış olup, 16 (%18) hastada hemoroidal hastalık, 7 (%8) hastada anal fissür tespit edildi. Hastaların 2’sinde sigmoid kolon tümörü, 2’sinde de rektum tümörü tespit edildi. Polip saptanan 29 (%33) hastaya polipektomi yapıldı. Bu hastaların patoloji sonuçları, 7’si yüksek dereceli displazi içeren olmak üzere prekanseröz adenomatöz polip ile uyumlu tespit edildi. 3 hastada rektit, 2 hastada kolit tespit edildi.

Conclusions:

Kolorektal kanser tarama programı kapsamında yapılan GGK testi pozitif olan hastaların, kolonoskopi yapılmak üzere ileri bir merkeze yönlendirilmeleri oldukça önemlidir. Yapılan çalışmada hiçbir semptomu olmayan ve yalnızca GGK testi pozitif olan 4 hastamız kolorektal kanser tanısı almış olup, 29 hastamızda da premalign polipler tespit edilmiş ve henüz malign hastalık oluşmadan önlenip hastalar takibe alınmıştır.
Tarama programlarının yaygınlaşması ile kolorektal kanserlerin erken tanısı ve premalign lezyonların polipektomi ile minimal invaziv olarak çıkarılmasının, hem sağlık sistemi üzerinde ciddi bir maliyet yükünün kalkmasını hem de hastalık ile ilgili morbidite ve mortalitenin azalmasını sağlayacağı kanaatindeyiz.

#26