13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Akne Vulgaris Hastalarında Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp (TAT) Kullanımı: Kesitsel Bir Çalışma

Gülbahar Ürün Unal, Abdullah Demirbaş, Kamile Marakoğlu

Keywords: Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp, Akne Vulgaris, Geleneksel Tedaviler.

Aim:

Akne vulgaris(AV) hastalığının kronik bir seyir göstermesi, kozmetik sorunlara yol açabilmesi ve hastaların psikososyal işlevselliğini ve yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi nedeni ile AV’li hastalar TAT uygulamalarına sıklıkla başvurabilmektedir. Bu çalışmada AV tanısı konulan olgularda TAT kullanım sıklığının, hangi yöntemlerin kullanıldığının ve bu yöntemlere başvuru nedenlerinin ve başvuruyu etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır.

Method:

Araştırmaya Şubat-Ekim 2020 tarihleri arasında Konya Numune Hastanesi dermatoloji polikliniğine başvuran ve 14 yaş ve üzeri AV tanısı konulan toplam 400 hasta dahil edildi. Araştırma tanımlayıcı-kesitsel tipte yapılmıştır. AV tanısı alan 491 hastanın 400’ü(%81.4) çalışmaya dahil olmayı kabul etti. Hastalara yüz yüze görüşme tekniği ile 37 sorudan oluşan anket formu uygulandı. Elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programında analiz edildi.

Results:

AV hastalarının yaş ortalaması 20,0±5,17 olup %60’ı(n=240) kadındır. %70(n=280)’inin akne yerleşim yeri sadece yüz bölgesindedir. Global Akne Derecelendirme Puanına Göre Akne Şiddeti %54,5(n=218)’ünde hafif şiddette bulunmuştur. Katılımcıların %87’si AV tedavisi için TAT yöntemlerini kullandığını belirtti. Kullanılan ilk 3 yöntemi sıklık sırasına göre; %61 bitkisel topikaller, %23,5 fitoterapi ve %2,5 ise kupaterapi/sülük oluşturmaktadır. TAT tedavisine başvuru en çok 31-40 yaş arasında olmuştur. Bekarlar ve sigara hiç içmeyenler istatistiksel olarak anlamlı TAT kullanmıştır. %33,5’i TAT tedavisi uygularken eş zamanlı doktorunun verdiği tedaviyi de kullanmıştır. Hekiminin tedavi uygularken %73,5’i TAT kullanımını sorgulamadığını belirtti.

Conclusions:

TAT uygulamaları tüm dünyada giderek artmakta olup başvuru sıklığı %9-65’tir. Türkiye’de ise %12.6 ile %88 arasında TAT kullanımı olduğu bildirilmiştir. TAT uygulamalarının olası yan etkileri de düşünüldüğünde hekimlerin AV'li hastalarının TAT yöntemlerine sıklıkla başvurduklarını bilmeleri ve bu konuda doğru bilinçlendirme açısından kendilerini geliştirmeleri gerekmektedir.

#120