13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Ozon Terapi Hastalarının Yaşam Davranışlarının Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Üzderine Etkisi

Eda Çelik Güzel, Onur Büyükkıyıcı, Selim Orta, Özlem Even, Kamuran Can

Keywords: GETAT, OZON TERAPİ, AİLE HEKİMLİĞİ

Aim:

Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamaları organik ve psikolojik hastalıkların tanı ve tedavisinin yanı sıra bu hastalıklardan korunmayı amaçlar. Bilimsel olarak açıklanabilen ya da açıklanamayan bu uygulamalar “Klasik Batı Tıbbını” tamamlayıcı yöntemlerdir. GETAT uygulamaları dünyada ve ülkemizde her geçen gün daha da popüler hale gelmektedir. Bu çalışmamızda NKÜ GETAT Ozon Terapi Polikliniği’ne başvuran hastaların yaşam davranışlarının geleneksel ve tamamlayıcı tıp üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.

Method:

Araştırmanın evrenini 2019 – 2020 yılları arasında NKÜ GETAT Ozon Terapi Polikiliniği’ne başvuran hastalardan (n=59) oluşturmaktadır. Katılımcılara araştırmacılar tarafından 29 soru içeren anket, sosyodemografik veriler ve yaşam değişikliklerinin sorgulandığı yüz yüze görüşme metoduyla uygulandı. Araştırmanın istatiksel analizi SPSS 22.0 programı kullanılarak yapıldı. Tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma, frekans) uygulanmıştır.

Results:

Katılımcıların yaş ortalaması 47,14 ± 12,95 (min = 26 , max= 83) idi. Katılımcıların %71,2 (n=42) kadın, %.28,8 (n=17) erkek idi. Katılımcıların %32,20 (n=19) daha önce GETAT yöntemi kullanmış. Daha önce GETAT yöntemi kullanan bu kişilere, uygulamaların %63,16’sı (n=12) doktor tarafından, %10,53 (n=2) komşu akraba tarafından uygulanmıştır. Katılımcılara ozon tedavisini %30,5 (n=18) doktoru, %10,2 (n=6) komşu akraba tavsiye etmiş. Katılımcıların %27,1 doktordan, %23,7 (n=14) tv/radyodan, %22,0 (n=13) internetten GETAT ile ilgili bilgi almış. Katılımcıların %61,0 (n=36) GETAT uygulamalarının üniversite hastanelerinde uygulanması gerektiğini düşünmektedir.

Conclusions:

GETAT yöntemleri ve ozon terapi farklı yaş grupları arasında bilinmektedir ve uygulanmaktadır. Çalışmamızda katılımcıların büyük çoğunluğu GETAT yöntemleri hakkında doğru kaynaklardan bilgi almış ve doğru kişiler tarafından tedavi almış olsa da hala güvenilir olmayan kaynaklardan bilgi alan ve sağlık profesyonelleri dışında tedavi alan katılımcılar mevcuttur. Sadece sağlık profesyonelleri tarafından GETAT yöntemleri uygulanmalı ve hastalar bilgilendirilmelidir. Aile Hekimleri birinci basamak hizmet sunumunda olması nedeniyle hastalarında ilk başvuru hekimidir. Ayrıca GETAT uygulama yöntemleri ile ilgili bilgi almak içinde ilk başvurulacak noktada olması Aile Hekimlerinin GETAT uygulamaları hakkındaki hizmet sunum basamağında önemli bir yer tuttuğunun göstergesidir.

#24