13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Pediatrik Hastada Kemoterapi Sonrası İntestinal Perforasyon Olgu Sunumu

Aykut Alkan, Osman Kula

Keywords: Non Hodgkin Lenfoma, kemoterapi, perforasyon

Introduction:

İntestinal perforasyon barsak duvarında bütünlük kaybı olup en sık nedenleri travma, iatrojenik nedenler, inflamasyon, enfeksiyon, malignite, obstrüksiyon ve iskemidir. İntestinal perforasyon özellikte non-hodgkin lenfomada görülebilen bir komplikasyondur. Biz bu yazımızda, çocuk hastada kemoterapi sonrası gelişen karın ağrısında etyolojik neden olarak karşımıza çıkan intestinal perforasyon olgusunu anlatmayı amaçladık.

Case:

Nüks B hücreli ALL nedeniyle çocuk hematoloji servisinde yatmakta olan 6 yaşında erkek hasta, kemoterapi sonrasında gelişen karın ağrısı nedeniyle Trakya Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı’nda tetkik edildi. Çekilen bilgisayarlı tomografisinde (BT) sol kadran düzeyinde jejunal ansta yaklaşık 2,5 cm'lik segmentte duvar kontrastlanmasında total kayıp ve bu alan komşuluğundaki mezenterik yağlı dokuda inflamatuar dansite değişiklikleri görüldü.. Ayrıca bu ans komşuluğunda büyüğü 7 mm kısa aksı olmak üzere multiple patolojik lenf nodları izlendi. Lenfoma öyküsü olan olguda, bulgular olası intestinal tutulum ve buna sekonder tedaviye bağlı duvar nekrozu gelişimi lehine değerlendirildi. Sonrasında opere olan hastada patoloji sonucu tam kat intestinal nekroz ile uyumlu olarak raporlandı.

Discussion:

Kemoterapi sonrasında hastalarda karın ağrısı sık görülebilen bir semptom olup en sık nedenleri intestinal motilitede ve bakteriyel florada meydana gelen değişiklikler oluşturmaktadır. Bunun dışında tedavi sonrasında ciddi nötropeni (nötrofil sayısı <1000 per mikrolitre) gelişen hastalarda tiflit gibi inflamatuar durumlar da karşımıza çıkabilmektedir. Ancak özellikte non-hodgkin lenfomalı hastalarda intestinal tutulumun ve buna sekonder tedavi sonrası perforasyonun karşımıza çıkabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

#116