13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu düşünülen çocuklarda görme kusuru araştırılması/ Investigation of visual problems in children with suspicious attention deficit hyperactivity disorder

Umut Çağri Solmaz, Aysun Özşahin, Çi̇ğdem Akaydin, Meltem Öper, Tamer Edirne

Keywords: Görme taraması, Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kırma kusuru, ambliyopi, şaşılık, renk körlüğü

Aim:

Bu çalışmanın amacı: DEHB şüphesi olan çocuklardan oluşan bir örneklemde göz sağlığı taramasının sonuçlarını ve DEHB ile görme kusuru birlikteliğini değerlendirmektir.

Method:

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi polikliniklerine 15 Ekim 2017 – 15 Ocak 2018 tarihleri arasında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu düşünülerek getirilen, kendisi ve velisi muayeneyi kabul eden 5-18 yaş aralığında 118 çocuk hastanın her iki gözü değerlendirilmiştir. Çocukların görme keskinliği testi, şaşılık testi, renk körlüğü muayeneleri dahil olmak üzere oftalmolojik muayenesi yapılmıştır. Daha fazla değerlendirme veya tedavi gerektiren olgular ilgili oftalmoloji bölümüne yönlendirilmiştir.

Results:

DEHB şüphesiyle polikliniğe başvuran 118 çocuğun yaş ortalaması 10,5 ± 2,45 yıldı ve %70,3'ü (n=83) erkek, %29,7'u (n=35) kız hastaydı. Çocukların %85'ine (n=101) DEHB tanısı kondu; %75,2'sine (n=76) DEHB ilacı reçete edildi. Çocukların %25,4'ünde görme keskinliği bozukluğu (n = 30), ikisinde ambliyopi (n = 2) vardı. Çalışmamızın sonucunda DEHB şüphesiyle polikliniğe başvuran çocuklardaki kırma kusuru sıklığı, literatürde okul çağı taramalarının incelendiği çalışmalara göre yüksek bulunmuştur.

Conclusions:

Türkiye sosyoekonomik ve kültürel açıdan çeşitlilik gösteren bir ülke olduğundan sonuçlarımız tüm ülkeye genellenemese de dikkat eksikliği şüphesi olan çocuklarda görme gibi en önemli dikkat unsurunun yeterli olup olmadığı araştırılmalıdır.

#66