13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Gebelikte Demir Eksikliği Anemisi Sıklığı, Tedavi Uyum Durumu ve Depresif Belirtiler Arasındaki İlişki

Ebru Esra Yalçın, Yusuf Çetin Doğaner, Ümit Aydoğan, Hacer Demirköse

Keywords: Anemi, depresif belirtiler, gebelik

Aim:

Çalışmamızın amacı; gebelikte demir eksikliği sıklığını, tedaviye uyum durumunu belirlemek ve depresif semptomlar ile arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalışmaktır.

Method:

Tanımlayıcı kesitsel tipte planlanan çalışmamıza Aralık 2018-Şubat 2019 tarihleri arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran 567 kişi dahil edildi. Katılımcılara 39 sorudan oluşan sırası ile sosyodemografik özellikleri, obstetrik özellikleri, tedavi uyumu durumunu ve depresif belirtileri sorgulayan anket formu yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulandı.

Results:

Çalışmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 28,1±5,0 (18-43) ve başvuru sırasındaki gebelik haftası ortalaması 21,1±11,6 (4,1-41,0) idi. Katılımcıların %44,4 (n=257)’ü üniversite mezunuydu. Gebelerin ortalama hemoglobin değerleri 12±1,3 g/dL ve katılımcıların %12,3’ünde hemoglobin 11 g/dL’nin altındaydı. Gebelerde anemi, obstetrik öykü ve eğitim durumu ile depresif semptomlar arasında anlamlı ilişki tespit edilmemiştir. Gebelik öncesi bilinen kronik hastalığı olan gebelerde anemi daha az sıklıkta tespit edilmiştir ve istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,034). Çok değişkenli regresyon analizinin sonuçlarına göre; depresif semptomlar ile katılımcının sağlık güvencesi varlığı (OR=3,214,p=0,007), 1. derece yakınlarında depresyon tedavisi alma durumu(OR=2,214, p=0,013), ilaçlarını almayı unutma durumu (OR=1,508, p=0,035) ile aralarında anlamlı ilişki saptanmıştır.

Conclusions:

Gebelikte anemi ve depresif semptomlar yol açabildikleri obstetrik sonuçlar açısından oldukça önemlidir. Gebelikte aneminin ve depresif belirtilerin taranıp uygun şekilde tedavi edilmesi hastaların obstetrik sonuçlarını iyileştirebilir, postpartum depresyonun önüne geçebilir. Bu nedenle, gebelerin anemi ve depresif semptomlar yönünden taranmasında birinci basamak öncelikli olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarına önemli görevler düşmektedir.

#89