13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Bir Tıp Fakültesi Hastanesi’ne Başvuran Gebelerin Oral Glukoz Tolerans Testi Yaptırma Durumlarının Değerlendirilmesi

Recep Kılıç, Mesut Şahin, Tamer Edirne, Nilüfer Emre, Aysun Özşahin

Keywords: gestasyon, diyabetes mellitus, oral glukoz tolerans testi

Aim:

Gebelerin gestasyonel diabetes mellitus (GDM) bilgi ve farkındalığının ve oral glukoz tolerans testi (OGTT) yaptırma sıklığının saptanması, GDM’ye bağlı komplikasyonların azaltılması için gerekli müdahalelerin planlanması aşamasında önemlidir. Bu çalışma ile gebelerin OGTT yaptırma durumları ve GDM konusundaki bilgi düzeyleriyle ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Method:

Tanımlayıcı kesitsel tipteki araştırmanın evrenini Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Gebe Polikliniği ve İç Hastalıkları Endokrin Polikliniği’ne 1 Mayıs 2019 ile 31 Temmuz 2019 tarihleri arasında başvuran gebeler oluşturmaktadır. Örneklem seçimine gidilmemiş olup evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmektedir. Araştırmanın bağımlı değişkenini oral glukoz tolerans testi (OGTT) yaptırma durumu oluştururken; bağımsız değişkenleri katılımcıların sosyodemografik özellikleri, sigara ve alkol kullanma durumları, kronik hastalık durumu, aile diabetes melilitus öyküsü ve GDM konusundaki bilgi düzeyleri oluşturmaktadır. Veri toplama işleminde araştırmacılar tarafından literatür taranarak oluşturulan 26 soruluk anket formu kullanılmıştır. Sosyodemografik özellikler ile ilgili 5 soru,önceki gebelik öyküleriyle ilgili 4 soru, GDM ile ilgili 13bilgi sorusu, 4 soru ile sigara, alkol kullanma durumu ve kronik hastalık öyküleri sorgulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS-17 kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler kategorik değişkenler için sayı, yüzde; sürekli değişkenler için aritmetik ortalama, standart sapma ve kesikli değişkenler için ortanca, çeyrekler arası fark verilmiştir. Kategorik değişkenlerin karşılaştırılmasında ki kare testi kullanmıştır. Çalışma öncesinde etik kurul izni alınmıştır.

Results:

Araştırmaya 191 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 28,59 ± 5,19 ‘dur. Gebelik süresi 24 hafta ve üzerinde olan kişi sayısı 91’dir. Bu gebelerin %64,83’ü OGTT yaptırmıştır. OGTT’nin zararlı olduğunu düşünen gebelerde OGTT yaptırma sıklığı %27,8 olarak, zararlı olmadığını düşünenlerde ise bu sıklık %58,0 olarak belirlenmiştir (p=0,016). Gebeyken gestasyonel diabetes mellitus hakkında bilgi alma ile OGTT yaptırma arasında anlamlı ilişki saptanmış olup; bilgi aldığını belirtenlerde OGTT yaptırma sıklığı daha yüksektir (p=0,019).

Conclusions:

Çalışmamızda gebelerde OGTT yaptırma sıklığı düşük bulunmuştur. Gebelerde OGTT yaptırma sıklığını artırmak için doğru bilgilere ulaşmalarını sağlayacak müdahalelere ihtiyaç vardır.

#139