13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

30-65 Yaş Arası Kadınların Human Papilloma Virus ve Serviks Kanseri Taraması Hakkındaki Davranışlarına Konu Hakkında Verilen Eğitimin Etkisi

Neriman Erkan

Keywords: Serviks Kanseri Taraması,Human Papilloma Virus,Eğitim

Aim:

Serviks kanseri hem önlenebilen hem de erken tanı ile kür sağlanabilen jinekolojik bir kanserdir.Bireylerin kanser tarama testlerini yaptırmaları sağlanarak kanserin erken tanı ve tedavisi mümkün olabilir.Bu çalışma ile İstanbul Şişli Kuştepe Aile Sağlığı Merkezi 34.35.024 nolu Aile Hekimliği Birimi’ne kayıtlı 30-65 arası kadınların eğitim sonrası Human Papilloma Virus ve serviks kanseri taraması hakkındaki davranışlarının değerlendirilmesini amaçlanmıştır.

Method:

Kuştepe Aile Sağlığı Merkezi 34.35.024 nolu birime kayıtlı daha önce hiç serviks kanser taraması yaptırmamış ve çalışmaya katılmayı kabul eden 30-65 yaş arası 255 kadına yüz yüze görüşme ile 28 sorudan oluşan anket uygulandı. Anket sonrası kadınlara Human Papilloma Virus ve Serviks Kanseri içerikli standart bir eğitim ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’ nin rahim ağzı kanser tarama broşürü verildi. Sonrasında taramayı kabul edip etmeme açısından bireyler değerlendirildi.

Results:

Çalışmaya katılan 255 kadının yaş ortalaması 42,8‘dir.%11,0’ı okur yazar değil, %64,3’ü lise altı, %24,7’si lise ve üstü eğitim durumuna sahipti. Ülkemizde serviks kanser taraması yapıldığını bilenler %82,0,bilmeyenler %14,1'di. Daha önce rahim ağzı kanseri olmamak için aşı olduğunu duyanların oranı %60,duymayanların oranı %40 saptanmıştır. Çalışma sonunda Serviks kanseri tarama testini kabul edenlerin oranı %36,9, kabul etmeyenlerin oranı %63,1 saptandı.

Conclusions:

Çalışmaya katılan kadınların ülkemizde yapılan kanser taramaları,serviks kanseri, Human Papilloma Virus ve aşısı ile ilgili genel bilgilerinin yetersiz olduğu,aralarındaki ilişkiyi bilme oranlarının düşük olduğu gözlenmiştir. Serviks kanser taraması yaptırma oranları da oldukça düşüktür. Serviks kanser taramalarını arttırmak, morbitite ve mortaliteyi azaltabilmek için eğitimler verilmelidir,kamu spotları ve broşürler gibi materyaller ile desteklenerek farkındalık yaratılmalıdır.Çalışmamızda serviks kanser tarama yaptırma oranı %36,9 olsa da COVİD-19 gibi tüm dünyayı etkilemiş pandemi dönemi için azımsanmayacak bir yüzdedir. Serviks kanser taramaları hakkında verilecek eğitimin etkisi tartışma götürmez bir durumdur.Birinci basamak sağlık kuruluşlarında aile hekimleri tarafından yapılacak olan ulusal kanser taramaları halkamızın sağlığına büyük oranda katkı sunacaktır.

#17