13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Sağlıklı Çocuklarda Serum Ürik Asit Seviyeleri ile Aterojenik Plazma İndeksi Arasında İlişki var mı?

Çağla Özdemir, Nurcan Akbaş Güneş

Keywords: Serum ürik asit, Aterojenik plazma indeksi, Vücut kitle indeksi, Çocuklar

Aim:

Bu çalışmanın amacı, sağlıklı çocuklarda serum ürik asit seviyeleri ile kardiyovasküler riski gösteren aterojenik plazma indeksi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.

Method:

Üçüncü basamak bir hastanede Aile Hekimliği polikliniğine periyodik sağlık muayeneleri nedeniyle başvuran 160 (yüz altmış) çocuk çalışmamıza dahil edildi. Çocukların boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), kan basıncı, açlık kan şekeri, total kolesterol, LDL-c, HDL-c, trigliserid, vitamin B12 ve biyokimyasal parametreleri değerlendirildi. Aterojenik plazma indeksi olarak total kolesterol / HDL-c oranları ve trigliserit / HDL-c oranları hesaplandı. Çalışmamızda p‹ 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir.

Results:

Çalışmamızda 88 (%55) erkek, 72 (%45) kız katılımcı yer aldı. Ortalama yaş 9.67±1.52 (6-14) idi. Serum ürik asit seviyeleri ile total kolesterol / HDL-c oranları ve trigliserid / HDL-c oranları arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edildi (p=0.001, p=0.000). Serum ürik asit seviyeleri arttıkça bu oranların arttığı görüldü. Serum ürik asit seviyeleri ile VKİ arasında istatistiksel açıdan pozitif yönde bir ilişki olduğu tespit edildi (p=0.000). VKİ arttıkça serum ürik asit seviyeleri de yükselmektedir.

Conclusions:

Sağlıklı çocuklarda serum ürik asit seviyeleri arttıkça hem VKİ, hem de aterojenik plazma indeksinin arttığı tespit edilmiştir. Çocuklarda periyodik sağlık muayenesi esnasında erken dönemde kardiyovasküler riski öngörmede VKİ’ ye ek olarak serum ürik asit seviyelerinin de izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

#107