13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran 80 Yaş Üstü Hastalarda Malnutrisyon Riskinin Nutrisyonel Durum Kontrolü (CONUT) Skoru İle Geriye Dönük İncelenmesi

Nazlı Çelik, Murat Doğan

Keywords: birinci basamak, CONUT, ileri yaş, malnutrisyon

Aim:

Malnutrisyon; yetersiz veya fazla besin alımı nedeniyle vücut yapı ve fonksiyonlarının olumsuz etkilendiği bir durumdur. Pek çok organda ciddi sorunlara yol açtığı gibi, hastalık durumlarında prognozu olumsuz etkiler. Bu nedenle erken tespiti ve uygun destek ile takibi çok önemlidir.
Birinci basamakta koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında özellikle yaşlı hastalarda malnutrisyonun taranması, erken tanınması ve tedavisinin başlanması, gerekli hallerde ileri basamağa sevkinin gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.
Nutrisyonel Durum Kontrolü (CONUT) Skoru total lenfosit, total kolesterol ve serum albumin düzeyi üzerinden hesaplanan bir malnutrisyon risk tarama yöntemidir. Normal, hafif, orta ve yüksek risk şeklinde sınıflandırılır. Bu skorlama sistemi çoğunlukla hastanede yatan hastalar üzerinde kullanılmış fakat birinci basamakta çalışılmamıştır. Bu çalışmadaki amacımız CONUT skorlamasının birinci basamakta ileri yaş hastalarda malnutrisyon riski hesaplamasında bir tarama testi olarak kullanılabilirliğini araştırmaktır.

Method:

Çalışmamız retrospektif, tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya 3. basamak bir hastanenin aile hekimliği polikliniğine, Nisan 2022-Nisan 2023 tarihleri arasında başvuran, 80 yaş üstü hastalar dâhil edilmiştir. Sistemde tekrarlayan gelişi olan hastaların ilk geliş tetkikleri değerlendirilmiştir. Sistemde aynı tarihe ait total lenfosit, total kolesterol ve serum albumin değerleri bulunmayan veya hiç tetkik istemi olmayan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır.

Results:

Çalışmaya toplam 199 kişi dâhil edildi. Hastaların yaş ortalaması 84,69 ± 3,648 iken, %66,3’ü (n=132) kadın, %33,7’si (n=67) erkekti. Dâhil edilen hastaların %33,2’sinde (n=72) hipertansiyon, % 10,1’inde (n=24) diyabet mevcuttu. Katılımcıların CONUT skorları %53,3’ünde (n=106) normal, %37,2’sinde (n=74) hafif, %8,5’inde (n=17) orta, %2’sinde (n=1) ağır olarak hesaplandı.
CONUT skoru ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki saptandı. Orta ve Ağır CONUT sınıfındaki bireylerin çoğu erkek iken, normal ve hafif CONUT kategorisindekilerin çoğu kadındı (p=0,042). CONUT skoru hafif ve normal olarak sınıflandırılanların yaş ortalaması orta olarak sınıflandırılan katılımcılardan anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,006, p=0,003).

Conclusions:

CONUT skoru, malnutrisyon riski taşıyan yaşlı hastaları belirlemek için bir ön laboratuvar testi olarak kullanılabilir. Birinci basamakta tarama için kullanımı ile ilgili daha büyük popülasyonlu ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

#77