13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Dumping Sendromu Kaynaklı Hipoglisemi: Olgu Sunumu

İrem Güneş Kay, Akin Dayan, Egemen Tural

Keywords: Hipoglisemi, Dumping Sendromu, Beslenme Tedavisi

Introduction:

Dumping sendromu(DS), hızlı gastrik boşalma veya ince bağırsağa besin öğelerinin hızlı geçişine bağlı vazomotor ve gastrointestinal semptomlarla karakterizedir. DS, kısmi veya tam gastrektomi sonrası ortaya çıkmaktadır. Ayrıca vagus sinir hasarının bir sonucu olarak da görülmektedir. DS için birinci basamak tedavi diyet değişiklikleridir. Bu yazımızda dumping sendromu kaynaklı hipoglisemi semptomları olan vakayı sunmayı amaçladık.

Case:

2014 yılında postmenopozal anemi nedeniyle endoskopi-kolonoskopisi yapılan 58 yaş kadın hastaya mide adenokanser tanısı konulmuştur. Hastaya total gastrektomi yapılmış, sonrasında 6 kür KT, 2 ay RT tedavisi almıştır. Hastanın bilinen kolesistektomi öyküsü mevcuttur. Ayrıca tekrarlayan ileus nedeniyle genel cerrahi servisine yatışı yapılan hastanın kolonoskopisinde low grade displazili tübüler adenom ve hiperplastik polip tespit edilmiştir. Aile hekimliği polikliniğimize yemek yedikten sonra gözlerde kararma, terleme, çarpıntı, kusma ve kilo kaybı şikayetleri ile başvuran hastanın yapılan fizik muayenesinde kilo:48.9 kg boy:160 cm vki:19.1 TA:110/60 mm/Hg NB:78 atım/dk olarak değerlendi. Şikayetleri sırasında evde ölçülen kapiller kan şekeri takiplerinde hipoglisemisi olan hastanın yapılan tetkiklerinde insülin:3.3 mU/L glukoz:59 mg/dl c peptit:2.36 ng/mL HbA1c:5.5 olarak saptandı. Hastaya 75 gr oral glukoz tolerans testi yapıldı. Yapılan tetkik ve semptomların sonucunda dumping sendromuna bağlı hipoglisemi düşünülen hastaya; kolesistektomi ve ileus öyküsü göz önüne alınarak az ve eşit miktarda, daha fazla öğün , şekerli besin ve içeceklerden kısıtlanmış düşük glisemik indeksli, protein ağırlıklı diyet programı diyetisyen eşliğinde düzenlendi. Diyetine uyum sağlayan hastanın 1 hafta sonunda şikayetlerinde belirgin azalma, kapiller kan şekeri ölçümünde hipoglisemisinin olmadığı tespit edildi. Diyet önerilerinde bulunulan hasta rutin poliklinik kontrolüne çağrıldı.

Discussion:

DS mide kanseri ve peptik ülser hastalığı için yapılan mide ameliyatlarının hala yaygın bir komplikasyonudur. Mide by-pass ameliyatlarının oranının artmasından dolayı insidansı artmaktadır. Özellikle DS’ye bağlı hipoglisemi semptomları olan hastalarda beslenme eğitimi ve diyet programı ile ek tedavi gereksinimi olmaksızın semptomların gerilemesi mümkün olmaktadır

#40