13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Nutcracker Sendromu Ve Hipertansiyon Olgusu

Ümmü Nur Akinci, Hacer Seri̇n Gürel, Tuğba Koçmar, Akin Dayan

Keywords: RENAL NUTCRACKER SENDROMU, HİPERTANSİYON, OBEZİTE

Introduction:

Nutcracker Sendromu, sol renal venin en yaygın olarak süperior mezenterik arter ile aort arasında sıkışması ile karakterizedir. Bu tuzak sendromu sol renal venden akışı kısıtlayarak venöz konjesyona ve birçok semptoma neden olabilir. Nadir görülmesine rağmen uzun süreli sol renal ven hipertansiyonundan kaynaklanan kronik böbrek hastalığı ve sol renal ven trombozuna neden olan morbidite ilişkili önemli bir tandır.

Case:

Aile hekimliği polikliniğimize antihipertasif tedavisinin düzenlenmesi ve kilo vermek için başvuran 39 yaşında kadın hastanın özgeçmişinde hipertansiyon tanısı mevcuttur. Hasta 12 yaşında, ayakta durduğunda ve eforda halsizlik hissiyle pediatri polikliniğine başvurmuş ve tansiyonun 160/100 mmHg olması üzerine pediatrik endokrinolojiye sevk edilmiştir. Pediatrik endokrinolojide cushing sendromu ön tanısı ile tetkik edilen hastada VKİ 95. persentilin üzerinde saptanmıştır. Cushing sendromu dışlanan hastaya ramipril 2,5 mg tedavisi başlanmıştır. 28 yaşında gebelik düşünen hasta kadın doğum polikliniğine başvurmuş, dahiliye konsültasyonu sonrası yapılan tetkiklerinde 24 saatlik idrarda proteinüri ve mikroskopik hematüri saptanmıştır. Renal doppler Usg’nin normal sınırlarda sonuçlanması üzerine BT anjiografi tetkik sonucu; sol renal ven, abdominal aorta ile süperior mezenterik arter arasında sıkışmış görünümde, sol renal ven dilate izlenmiş ve nutcracker sendromu tanısı almıştır.
Polikliniğimizde tansiyonları yüksek seyreden hastanın böbrek fonksiyon testleri ve serum elektrolitleri normal sınırlarda olup hastaya kandesartan 16 mg başlanmış, obezite için tıbbi beslenme ve egzersiz sonrası ilaç tedavisi verilmiştir.

Discussion:

Nutcracker sendromu asemptomatik olabileceği gibi makroskopik hematüri, proteinüri, yan ağrısı, disparoni, dismenore ile birliktelik gösterebilir. Nutcracker sendromunun arteriyel hipertansiyona neden olabileceğini gösteren yeterli çalışma olmamakla birlikte bazı vakalarda birliktelik mevcuttur. Obezite ile hipertansiyon yakından ilişkili olup yüksek kan basıncını etkili bir şekilde yönetmek için hastanın kilo vermesini sağlamak tedavinin önemli bir parçasıdır.
Aile hekimliğinin özgün problem çözme becerisi ve ayrışmamış hastaya yaklaşımı,hastaların takip ve tedavisinin yapılmasında büyük önem taşımaktadır. İnsidansı düşük hastalıkların ve obezite, hipertansiyon gibi kronik hastalıkların tanısı, uzun süreli takip ve tedavisinde aile hekimliğinin önemli bir rolü vardır.

#78