13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Adalar Eğitim Aile Sağlığı Merkezine Başvuran Yaşlı Bireylerde Sarkopeni ve Nöropati İlişkisinin Araştırılması

Gamze Eyi̇ce Bulut, Nazlı Hacıağaoğlu, Can Öner, Hüseyin Çetin, Engin Ersin Şimşek

Keywords: Aile hekimliği, Kas Gücü, Nöropati, Sarkopeni, Yaşlı

Aim:

Beklenen yaşam süresinin uzamasıyla geriatrik nüfus oranının hızla artması sonucu beslenmenin bozulması, fiziksel aktivitenin azalması gibi yaşam tarzı değişiklikleri ile kronik hastalıklar ve geriatrik sendromlar artarak önemli bir halk sağlığı problemi haline gelmektedir. Sarkopeni ve nöropati, bunlara eşlik ederek kırılganlık, morbidite ve mortalite artışına neden olan önemli bir durumdur. Bu çalışmada amaç; Adalar Eğitim Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuran yaşlı bireylerde sarkopeni ve nöropati taraması, risk sorgulaması yapılması ve aralarındaki ilişkinin değerlendirilmesidir.

Method:

Kesitsel nitelikteki çalışmamız Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Adalar Eğitim Aile Sağlığı Merkezi’ne başvuran 308 yaşlı birey ile yürütülmüştür. Katılımcılara araştırmanın tasarımına uygun hazırlanan sosyodemografik özellikler, kronik hastalıklar, ilaç kullanım durumları, antropometrik ölçümleri ifade eden katılımcı bilgi formu, sarkopeni risk taraması için Sarkopeni Hızlı Tarama Testi (SARC-F), muhtemel sarkopeni tanısı için el dinamometresi ile el kavrama gücü ölçümü, nöropati taraması için Michigan Nöropati Tarama Testi Türk Versiyonu (MNSI-TR), malnütrisyon durumu için Mini Nütrisyonel Değerlendirme Kısa Formu (MNA-SF) yüz yüze görüşme tekniğiyle araştırmacı tarafından uygulanmıştır.

Results:

Çalışmamızda katılımcıların 193 (%62.7)’ü kadın, 115 (%37.3)’i erkek olup yaş ortalaması 73.9±7.1 yıl bulunmuştur. SARC-F ile sarkopeni riski tespit edilen 94 (%30.5) katılımcının el dinamometresi ile kavrama kuvveti ölçülmüş olup 55 (%17.8)’inde sarkopeni saptanmıştır. Katılımcıların 180 (%58.4)’inde nöropati saptanmıştır. Katılımcıların sarkopeni ve nöropati ilişkisi incelendiğinde ise sarkopenik olgularda nöropati oranı %83.6 (n=46) iken sarkopenik olmayanlarda nöropati oranı %53 (n=134) olup anlamlı fark tespit edilmiştir (p=0.000).

Conclusions:

Çalışmamızda yaşlı bireylerde sarkopeni ve nöropati arasında ilişki olduğu görülmüş olup sarkopeni ile yaş, cinsiyet, sigara kullanımı, malignite öyküsü, nutrisyonel durum arasında ve nöropati ile yaş, beden kitle indeksi, hipertansiyon, nutrisyonel durum arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Birinci basamakta aile hekimliği uygulamasında bu konuda risk grubunda olan bireylere risk sorgulaması yapılarak gerekli tarama testleriyle önceden fark etme, koruma, önleme çalışmaları yapılmasıyla kişilerin sağlığına katkıda bulunulabilir. Bu sayede geriatrik nüfusun olumlu sağlık sonuçlarına ulaşılabilir.

#56