13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Tip 2 Diyabetes Mellitus Hastalarında Plazma Aterojenik İndeks ile Mikrovasküler Komplikasyonlar Arasındaki İlişki ve Etki Eden Faktörler

Vi̇ldan Sara, Hüseyi̇n Çeti̇n, Nazli Haciağaoğlu, Can Öner, Engi̇n Ersi̇n Şi̇mşek

Keywords: Diyabetes Mellitus, mikrovasküler komplikasyonlar, diyabetik nefropati, diyabetik nöropati, plazma aterojenik indeks, diyabetik retinopati.

Aim:

Diyabetes Mellitus (DM) epidemik oranlara ulaşmış kronik bir hastalık olup mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonları ile önemli bir mortalite ve morbidite nedenidir. Dislipideminin diyabetin mikrovasküler komplikasyonlarının ilerlemesine katkıda bulunduğu düşünülmekte ve aterojenitenin yeni bir göstergesi olan plazma aterojenik indeksin (PAİ) komplikasyon gelişimi ile ilişkisi araştırılmaya devam edilmektedir. Çalışmanın amacı Tip 2 DM hastalarında PAİ ile mikrovasküler komplikasyonlar arasındaki ilişki ve etki eden faktörlerin incelenmesidir.

Method:

Olgu-kontrol türündeki çalışmamız 110 retinopati tanılı ve 220 benzer cinsiyet, yaş, diyabet süresi ve HbA1c seviyelerine sahip mikrovasküler komplikasyon gelişmemiş Tip 2 DM’li hastayla yapılmıştır. Katılımcıların laboratuvar tetkikleri ve mikrovasküler komplikasyona sahip olma durumu kaydedilmiş, PAİ log (trigliserit/ HDL kolesterol) (plazma trigliserit düzeyinin HDL kolesterol düzeyine oranının 10 tabanında logaritması) formülü ile hesaplanmıştır. PAİ’nin <0,11 olması düşük risk, 0,11-0,24 arası orta ve >0,24 olması artmış risk olarak değerlendirilmiştir. Hepatik steatoz indeks (HSİ) 8× (ALT/AST oranı) + BKİ (Beden Kitle İndeksi) (kadın cinsiyet: +2, DM tanısı: +2) formülü ile hesaplanmıştır. HSİ’nin <30 olması düşük risk, 36 ve üzerinde olması yüksek risk olarak değerlendirilmiştir. Tüm analizlerde p<0.05 değerleri anlamlı olarak kabul edilmiştir.

Results:

Çalışmamıza dahil edilen 330 hastanın 177 (%53.6) ’si kadın, 153 (%46.4)’ü erkek, yaş ortalaması 60.9± 9.1 yıldır. Olgu grubu ile kontrol grubunun PAİ puanları ve PAİ risk grupları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Olgu grubundaki katılımcıların PAİ ortalamaları ile mikrovasküler komplikasyon grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. Katılımcıların PAİ risk grupları ile açlık kan glukozu, cinsiyet ve kilo ortancası arasında anlamlı fark bulunmuştur. Gruplar arasında HSİ’ye göre istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır.

Conclusions:

PAİ, anormal lipit metabolizmasının özelliklerini yansıtabilen ve derecesini ölçebilen bir araçtır. PAİ’nin yüksek riskli Tip 2 diyabet hastalarını öngörme ve takipte kullanılabilmesi, mikrovasküler ve makrovasküler komplikasyonlarla ilişkisinin açıklanması için araştırmalar sürmektedir.

#29