13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

18-65 Yaş Arası Kadınların Şiddete Uğrama ve Şiddeti Algıilama Düzeyleri

Mercan Kestek Çıldır, Nazlı Haciağaoğlu, Hatice Esin Temiz, Can Öner, Engin Ersin Şimşek

Keywords: Şiddet, Eş şiddeti, Kadına yönelik şiddet

Aim:

Şiddet dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir. Şiddetin en yaygın formu olan kadına yönelik şiddeti ve kadınların bu konudaki algı düzeylerini, aile sağlığı merkezimizde yapmış olduğumuz çalışmamız ile değerlendirdik.

Method:

Kesitsel desendeki araştırmamızın evrenini aile sağlığı merkezimize başvuran 18-65 yaş arası kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan kadınların maruz kaldıkları şiddet ve şiddeti algılama düzeyleri; şiddet tanımına uyan örnekler üzerinden değerlendirilmiştir. Kadınlarda şiddet düzeyini ve kadınların şiddet algılarını değerlendirmek amaçlı konuyla ilişkili güncel literatürden faydalanılarak hazırlamış olduğumuz 43 soruluk anket formumuz yüz yüze görüşmelerimizde aile sağlığı merkezimizde uygulanmıştır.

Results:

Çalışmaya toplam 160 kadın dahil edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 43.5±12,8 yıldır. Katılımcıların %36,3(n=58)’ü fiziksel, %31,9(n=51)’u cinsel,
%34,3(n=55)‘ü ekonomik şiddete uğramıştır. Katılımcıların psikolojik şiddete uğrama durumları psikolojik şiddetin türüne göre değişmekle beraber %35(n=56) ile %79,4(n=127) arasında tespit edilmiştir. Katılımcıların eğitim düzeyleri ve maruz kaldıkları şiddet arasında anlamlı bir ilişki saptanmış(p=0.000) olup bu ilişkinin eğitim düzeyi arttıkça maruz kalınan şiddetin azaldığı yönünde olduğu görülmüştür. Katılımcıların şiddet türlerine göre algı düzeyleri değerlendirildiğinde %99,4(n=159)’ü fiziksel şiddetin tanımına uygun cevap verirken, psikolojik şiddetin tanımına uygun şekilde algılanma düzeyi psikolojik şiddet türlerine göre %41,9(n=67) ile %97,5(n=156) arasında değişmektedir.

Conclusions:

Çalışmamızda kadınların en çok fiziksel şiddete maruz kaldıkları görülmüştür. Şiddet algısı değerlendirildiğinde ise şiddeti algılama düzeyinin yine en çok fiziksel şiddet ve cinsel şiddet türlerinde olduğu tespit edilmiştir. Şiddet algısının genel anlamda psikolojik ve ekonomik şiddet konularında yetersiz olduğu görülmüştür. Her anlamda kadına yönelik şiddet farkındalığının tüm toplum genelinde arttırılması ve özellikle aile hekimliği birimleri olmak üzere tüm sağlık birimlerinde kadınların uğramış olabilecekleri şiddet türleri konusunda daha dikkatle değerlendirilmesi gerekmektedir.

#81