13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Öğrencilerinin Hastane Eğitim Ortamı Algılarının Değerlendirilmesi: Pilot Çalışma

Ideal Beraa Yılmaz Kartal, Mehmet Akif Nas, Yasemin Çayır

Keywords: sözleşmeli aile hekimliği, meslek algısı, eğitim ortamı

Aim:

Pratisyen aile hekimleri belirli kurallar çerçevesinde aile hekimliği uzmanlık eğitimi alarak aile hekimliği uzmanı olabilmektedir. Çalışmamız kliniğimizde sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi almakta olan pratisyen aile hekimlerinin hastane eğitim ortamı algılarını değerlendirmeyi amaçlamıştır.

Method:

Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Aile Hekimliğinde en az bir yıldır eğitim gören ve en az bir rotasyonunu tamamlamış 10 sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi öğrencisi ile yapılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik bilgiler, asistanlık süreleri, aldıkları rotasyonların yanında 40 soruluk Mezuniyet Sonrası Hastane Eğitim Ortamı Ölçeği (MESHEÖ) uygulanmıştır.

Results:

Katılımcıların ikisi kadın, ortalama yaşları 36,5 yıl (min. 30, max. 40) ve tamamı evlidir. Katılımcılar ortalama 11,3 yıldır (min. 6, max. 16) hekimlik yapmaktadır. Bir katılımcı hariç katılımcıların hepsi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları rotasyonunu bitirmiştir. MESHEÖ ortalama puanı 81,8±18,89 olup ölçeğe göre ‘’Olumlu ancak geliştirilmesi gereken eğitim ortamı’’ olarak değerlendirilmektedir. Mesleki özerklik algıları alt boyutu 29,4±7,50, Eğitim niteliği algıları alt boyutu 28,6±8,89, Sosyal destek algıları alt boyutu 23,8±3,01 olarak bulunmuştur. Sonuçlara göre katılımcıların mesleki özerklik algılarının yeterli olduğu, eğitim niteliği algılarının geliştirilmesi gerektiği, sosyal destek algılarının olumlu özellikleri daha baskın bulduğu saptanmıştır.

Conclusions:

Çalışmamızın sonuçları, katılımcıların eğitim ortamını olumlu bulduklarını ancak eğitim niteliği algılarının nispeten düşük olduğunu göstermektedir. Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi belirli noktalarda tam zamanlı aile hekimliği asistan eğitiminden farklı olmakla birlikte uzmanlık eğitimi öğrencilerinin klinik eğitim ortamı algısına etki eden faktörlerle ilgili çalışmalar yapmak gerekir.

#86