13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Atatürk Üniversitesi Akupunktur Ve Tamamlayıcı Tıp Merkezinde Hipnoterapi İle Vaginismus Tedavisi: Olgu Sunumu

Ideal Beraa Yılmaz Kartal, Kenan Taştan, Mehmet Akif Nas

Keywords: hipnoterapi, vajinismus, cinsel işlev bozukluğu

Introduction:

Cinsel işlev bozukluklarından biri olan vajinismus, cinsel ilişki sırasında korku veya kasların istemsiz spazmına bağlı gelişen ağrı olarak tanımlanmaktadır. Hipnoterapi fiziksel hastalıkların yanı sıra psikolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılan; kişinin bilinçaltının onun isteği doğrultusunda telkin alabilir hale gelecek şekilde yönlendirilebilmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Çalışmamızda hipnoterapi ile tedavi edilebilen bir vajinismus olgusunu sunmayı amaçladık.

Case:

28 yaşındaki kadın hasta, iki yıl önce evlenmiş ve cinsel ilişki sırasında ağrı ve korkuşikayeti ile kliniğimize başvurdu. Hastanın anamnezinde tanı almış kronik veya psikiyatrik hastalığı olmadığı öğrenildi. İki yıl önce aynı şikayetle jinekoloji kliniğine başvuran hastaya muayene sonucunda anatomik bir sorunun olmadığı söylenmiş. İlk değerlendirmede hasta ve eşine hipnoterapi hakkında bilgi verildi ve aydınlatılmış onam formu imzalatıldı. Hastaya haftada bir kez olmak üzere en az 3 seans en fazla 9 seanslık bir hipnoterapi görüşme planlandı. İlk seansta mayalama ve relaksasyon (gevşeme) hipnozu uygulandı. Seans sonrasında hasta ve eşi ile görüşülerek sonraki seansa kadar ilişkiye girmemeleri söylendi. İkinci seansta ego güçlendirici telkin verilmesinin yanında pozitif imajinasyonla desensitizasyon yöntemi uygulandı. Üçüncü seansta pozitif imajinasyon ile seans sırasında kontrolün tamamen kadında olduğu bir cinsel ilişkiyi eşiyle birlikte yaşamasını hayal etmesi sağlandı. Seans sonrasında çiftin istedikleri bir zamanda cinsel ilişkiye girebilecekleri söylendi. Bir hafta içerisinde sonuç alınmaması durumunda hipnoterapinin dördüncü seansının yapılabileceği söylendi. Son seanstan 4 gün sonra hastanın telefonla arayarak ilişki sırasında ağrı ve korku yaşamadığını ifade etmesi üzerine seanslar sonlandırıldı. Görüşmeden yaklaşık 2 hafta sonra telefonla aranan hasta cinsel ilişki sırasında herhangi bir problem yaşamadığını belirtti.

Discussion:

Prevalansı gittikçe artan vaginismusun tedavisinde cinsel terapi, bilişsel davranışçı tedavi gibi yöntemlerin yanı sıra hipnoterapi de kullanılan etkili yöntemlerdendir. Sonuç olarak; hipnoterapi gerek hekim, gerekse hastalar için zor bir sağlık sorunu olan vajinismus tedavisinde, bu konuda eğitim almış hekimlerin kullanabileceği bir alternatif olabilir.

#85