13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesine Bağlı Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerine Başvuran 15-49 Yaş Üreme Çağındaki Kadınlarda Otizm Spektrum Bozukluğu Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi

Fatma Zehra Adlığ, Engin Ersin Şi̇mşek, Hatice Esin Temi̇z

Keywords: Aile hekimliği, Bilgi düzeyi, M-CHAT, Otizm spektrum bozukluğu, Otizm taraması

Aim:

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), belirtileri erken çocuklukta başlayan ve yaşam boyu süren nörogelişimsel bir bozukluktur. OSB sıklığı toplumda giderek artmaktadır. Erken tanı ve tedavinin önem arz ettiği günümüzde, toplumda 15-49 yaş üreme çağındaki kadınların OSB bilgi düzeyi ve bu durumu etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlandı. Çalışmamızda özellikle doğurgan kadın popülasyonu tercih etme nedenimiz; çocuklarla en çok vakit geçiren, gözlem yapma ve tanıma fırsatı olan kişilerin olduğunu düşünmemizdir.

Method:

Kesitsel nitelikteki bu çalışma Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesine bağlı Eğitim Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 15-49 yaş arasında 375 kadın ile yürütüldü. Tüm katılımcılara araştırmacı tarafından hazırlanmış, sosyodemografik verileri içeren veri toplama formu ve OSB hakkında M-CHAT ölçeği esas alınarak tarafımızca hazırlanan sorular sorulmuş, puanlanması tarafımızca yapılmıştır.

Results:

Katılımcıların büyük çoğunluğu evlidir (%70.1; n=263), yaş ortalaması 32.1±7.5 yıldır.Çalışmada üniversite mezunu olan %70.4 (n=264) katılımcı vardır. Eğitim düzeyi yükseldikçe bilgi düzey puanının arttığı saptanmıştır. Yaş arttıkça otizm bilgi düzeyi puanının azaldığı görüldü. Çalışanların bilgi düzeyinin çalışmayanlara göre anlamlı olarak yüksek olduğu görülmüştür (p=0.017).

Conclusions:

Katılımcıların %1’inin çekirdek ailesinde OSB’li birey olduğunu belirtmesi, tahmini OSB prevalansını ortaya çıkarmıştır. Kadınların OSB bilgi düzeyinin yetersiz olduğu görülmüştür. OSB semptomları, erken tanı ve tedavisinin önemi hakkında kadınların bilgi düzeyinin arttırılması gerekmektedir

#88