13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Normal veya Regüle Kan Basıncına Sahip Genç Bireylerde Egzersizle İlişkili Hipertansiyonun Potansiyel Yeni Bir Göstergesi: Yüksek Aterojenik Plazma İndeksi

Uğur Özkan

Keywords: Aterojenik plazma indeksi, egzersiz, hipertansiyon

Aim:

Yüksek kan basıncı (BP) veya hipertansiyon, dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Egzersiz sırasında belirli bir seviyeye kadar kan basıncı yükselmesi beklenilen bir bulgudur. Ancak bazı bireylerde egzersiz sırasında kan basıncı cevabı abartılı olabilir ve potansiyel olarak olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabilir. Aterojenik plazma indeksi (APİ), koruyucu ve aterojenik lipoproteinler arasındaki etkileşimin güçlü ve duyarlı bir göstergesidir. Yüksek APİ ile ateroskleroz ve koroner arter hastalığının ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, test öncesi kan basıncı normal sınırlarda olan ve test sonunda iskemik kalp hastalığı bulgusu saptanmayan bireylerde, efor testi (treadmill) sırasında gelişen anormal kan basıncı cevabı ile APİ arasında bir ilişki olup olmadığının araştırılmasıdır.

Method:

Ocak 2021- Ocak 2023 tarihleri arasında kardiyoloji kliniğimizde egzersiz testi yapılan ve test sonucunda kardiyak iskemisi saptanmayan 18-65 yaş arası normotansif 214 bireyin verileri retrospektif olarak incelendi. Efor testine anormal kan basıncı yanıtı olarak kılavuz önerilerine uygun olarak kadınlarda >190 erkeklerde >210 olarak kabul edildi. Anormal kan basıncı cevabı olan ve olmayan bireyleri iki gruba ayrıldı ve sosyo-demografik, laboratuvar ve klinik risk faktörlerine açısından karşılaştırıldı. Aterojenik plazma indeksi= log10 (TG / HDL-C) formülü ile hesaplandı.

Results:

İki grup arasında yaş ortalamaları ve klinik risk faktörleri açısından anlamlı fark yoktu (p>0.05). Anormal kan basıncı cevabı görülen bireylerin %.77.4 ünde testi sonlandırma endikasyonu yorgunluktu. APİ, anormal kan basıncı gelişen hasta grubunda gelişmeyen gruba göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı. (Sırasıyla 0.223, 0.172 ) AIP değeri <0.11 düşük risk, 0.11 ile 0.21 orta risk, > 0.21 yüksek risk) Lojistik regresyon modelinde APİ anlamlı olarak ilişkili bulundu. (%95CI: 1,744 (1,004 – 1,463) p=0,001).

Conclusions:

Yüksek APİ seviyeleri normotansif bireylerde artmış egzersiz kan basıncının göstergedir. Yüksek APİ seviyesi olup kardiyak semptom tarifleyen ancak kardiyak iskemi saptanmayan hastalarda egzersiz hipertansiyonu araştırılmalıdır.

#48