13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Birinci Basamağa Başvuran Evli Kadınlarda İnternet Bağımlılığının, Aile İçi Bireyler Arasındaki Uyum Üzerine Etkisinin İncelenmesi: Isparta Örneği

Mustafa Doğan, Funda Yildirim Baş, Gökçe İşcan

Keywords: İnternet, bağımlılık, evlilik uyumu, çocuk-ana baba ilişkisi

Aim:

Davranış bağımlılığı türleri içerisinde değerlendirilen ‘’İnternet bağımlılığı’’; bireylerin aile, sosyal ve meslek hayatlarını birçok açıdan olumsuz etkileyebilmektedir. Bu çalışmada; internet bağımlılığının, çiftler arasındaki evlilik uyumuna ve çocuk-ana baba ilişkisine olan etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır.

Method:

Kesitsel, tanımlayıcı özellikte olan bu çalışmaya, 18-65 yaş arasında evli ve en az bir çocuk sahibi 403 kadın dahil edilmiştir. Veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından hazırlanan ‘Sosyo-demografik Bilgi Formu’ ayrıca, ‘İnternet Bağımlılık Ölçeği’, ‘Yenilenmiş Çift Uyum Ölçeği’, ‘Çocuk-Ana Baba İlişki Ölçeği’ kullanılmıştır. Veriler, IBM SPSS.23 (IBM Inc., Chicago, IL, ABD, Statistical Program for Social Sciences) programında istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Sürekli değişkenler medyan (min-max), ortalama ve standart sapma, kategorik değişkenler frekans (n) ve yüzde (%) olarak verilmiştir. İki düzeyli değişkenler için Mann Whitney-U testi, normal dağılıma uymayan verilerin üç düzeyli karşılaştırmaları için Kruskal Wallis-H Testi kullanılmıştır. Veriler normal dağılmadığı için Spearman korelasyon analizi kullanılarak aralarındaki ilişki değerlendirilmiştir. Anlamlılık düzeyi olarak p<0.05 değeri kabul edilmiştir.

Results:

Katılımcıların tümü kadın, yaş ortalamaları 38,77±8,62’ydi. Ortalama evlenme yaşları 23,83±3,67, evlilik süre ortalaması 14,95±9,11 yıldı. İnternet bağımlılık ölçeğine göre katılımcıların %87,59’unun (n=359) ortalama düzeyde, %12,41’i (n=50) ortalama üstü düzeyde bağımlı olduğu görüldü. İnternet bağımlılık düzeyi ile evlilik uyumu arasında negatif korelasyon (r=-0,216, p<0,001), çocuk-ana baba ilişki ölçeği arasında pozitif korelasyon (r=0,288, p<0,001), evlilik uyumu ile çocuk-ana baba ilişki ölçeği arasında negatif korelasyon saptandı (r=-0,329, p<0,001).

Conclusions:

İnternet bağımlılığı aile içi iletişimi olumsuz şekilde etkilemektedir. Sağlıklı bir toplum için biyopsikososyal yaklaşım temelinde bireylerin bağımlılık konusunda farkındalıkları arttırılmalı eğitim ve danışmanlık yoluyla kişiler desteklenmelidir.

#72