13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Hekimliği Gözüyle Sağlıklı Annelerde Postpartum Dönemde Anne Bebek Bağlanmasının Araştırılması

Sena Akdaş, Yildiz Büyükdereli̇ Atadağ, Sema Uçak Basat

Keywords: bağlanma, postpartum, anne, bebek

Aim:

Annenin bebeği ile arasında kendiliğinden gelişen duygusal bağlanmaya anne-bebek bağlanması adı verilir. Bu çalışmada Aile Hekimliği gözüyle anne-bebek bağlanmasını ve bu bağlanmayı etkileyen faktörleri araştırmak amaçlanmıştır.

Method:

Çalışma; bir üniversite hastanesinin yenidoğan polikliniğinde ve Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde içerisindeki 73 anne üzerinde gerçekleştirilen tek merkezli tanımlayıcı bir anket çalışmasıdır. Veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanmış bir anket formu, Maternal Bağlanma Envanteri (MBE), Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADÖ) kullanılmıştır. Katılımcılarla yüzyüze tek bir görüşme yapılmıştır.

Results:

Annelerin ortalama bağlanma puanı 80 ile 104 arasında değişmekte olup, ortalaması 97.42±5.73 olarak bulunmuştur. Evlilik süresi, gebeliğin planlı olması,gebelikten eşlerin mutlu olması,yaşanılan evin tipi,eşler arasında kan uyuşmazlığı olması bağlanma düzeylerini etkilemektedir. Diğer faktörlerin bağlanma ile bir ilişkisi bulunamamıştır.

Conclusions:

Maternal bağlanma aile hekimleri tarafından da tanınmalıdır.Anneler biyopsikososyal yaklaşım kullanılarak uygun araçlar ile değerlendirilmeli ve bağlanma düzeyi saptanabilmeli, aile hekimliği postpartum dönemde sorunlu bağlanma düzeylerini saptama açıcından kaçırılmaması gereken fırsat olarak görülmelidir. İleriki çalışmalar, birinci basamakta merkezi veri analizleri ile geniş bir nüfusu kapsayarak yapılabilirse konunun önemi ve çözüm önerileri daha sağlıklı ortaya konulabilecektir.

#59