13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Gebelikteki Prenatal Bağlanmanın Annenin Emzirme Davranışına Etkisi

Rüya Açincan Bi̇ti̇r, Nazli Haciağaoğlu, Can Öner, Engi̇n Ersi̇n Şi̇mşek

Keywords: Anne sütü, emzirme, gebelik, prenatal bağlanma, prenatal bağlanma ölçeği

Aim:

Gebelik, kadın yaşamında fizyolojik ancak uyum gerektiren özel bir dönemdir. Gebelik döneminde anne ile bebeği arasında başlayan prenatal bağlanma, postpartum dönemde de devam eder. Doğum sonrası dönemde emzirme davranışı bebeğin gelişiminin devam etmesi ve sağlıklı büyümesi için oldukça önemlidir. Bu çalışmada gebelikteki prenatal bağlanmanın değerlendirilmesi, bu bağlanma durumunun annenin emzirme davranışı ile olan ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır.

Method:

Kesitsel tipteki çalışmaya Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Tuzla Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'ne 01.03.2021 ve 01.07.2021 tarihleri arasında başvuran, 20. gestasyonel hafta ve üzerinde olan gebeler dahil edilmiştir. Katılımcılara yaş, eğitim düzeyi, gelir durumu, aile yapısı, obstetrik öyküsü gibi genel özellikleri, Prenatal Bağlanma Ölçeği ve Emzirme değerlendirme formu araştırmacı tarafından uygulanmıştır.

Results:

Çalışmaya 87 katılımcı dahil edilmiş olup yaş ortalaması 29.4±5.4 yıl, gebelik haftası ortancası 33.0 (20.0-40.0)'dür. Katılımcıların gebelik haftası ile PBÖ'nden aldıkları puanlar arasında pozitif korelasyon izlenmiştir (r=0.364, p=0.001). Katılımcıların 7.gün, 3.ay ve 6.ay emzirme durumlarına göre PBÖ’nden almış oldukları toplam puan ve alt ölçek puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.005).

Conclusions:

Çalışma sonucunda prenatal bağlanmanın gebelik haftası ilerledikçe anlamlı olarak arttığı görülmüştür. Annelerin zaman geçtikçe tecrübelerinin artması ile birlikte doğru emzirme oranlarının arttığı izlenmiştir. Çalışmada anne sütü ile beslenme oranları yüksek bulunmuştur. Prenatal dönemdeki anne ile bebek bağlanmasının postpartum ilk 6 ayda emzirme üzerine etkisi olmadığı görülmüş olsa da anne sütünün önemi ve emzirme davranışı ile ilgili danışmanlık verilmesinin anne, bebek ve toplum sağlığını olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.

#39