13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Gebelerde Tokofobinin Belirlenmesi Ve Doğum Şekli Tercihi Üzerine Etkisi

Uğur Girgin, Emin Pala, Süleyman Ersoy

Keywords: Tokofobi, Doğum korkusu, Wijma, W-DEQ, Sezaryen doğum

Aim:

Bu çalışmadaki gebe kadınlardaki tokofobi varlığını ve oranlarını saptayıp, tokofobinin oluşmasındaki başlıca faktörleri ve bunların doğum yöntemi seçimi üzerine etkisini ortaya çıkarmayı amaçladık.

Method:

Çalışma tek merkezli, kesitsel türde planlanmıştır. Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi (ÜEAH) Aile Hekimliği polikliniği ve Kadın - Doğum Hastalıkları polikliniklerine 30 Ekim 2022 – 30 Ocak 2023 tarihleri arasında başvuran 18-45 yaş arası 120 gebe dahil edilmiştir. Veriler; 25 soruluk anket formu ve 33 soruluk Wijma Delivery Expectancy/ Experiance Questionairre A (W-DEQ-A) testi yardımıyla elde edilmiştir.

Results:

Katılımcıların yaşları 18 ile 42 arasında değişmekte olup, ortalaması 30.21±4.83’dür. %12.5’i 1. trimester dönemindeyken, %30’u 2. trimester ve %57.5’i 3. trimester dönemindedir. Gebelerin %16.7’sinin W-DEQ skor derecesi düşükken, %29.2’sinin orta, %41.7’sinin ağır ve %12.5’inin klinik düzeydedir. Gebelik haftası arttıkça W-DEQ skor ortalamalarının azaldığı görülmüştür. Bu yüzden 1. trimester ve 3. trimesterdaki gebeler arasında W-DEQ skoru açısından anlamlı fark bulunmuştur. Gebelerin doğum tercihleri incelendiğinde, sezaryen doğum isteyenler ve vejainal doğum isteyenler arasında doğum korkusu açısından anlamlı fark bulunmamıştır.

Conclusions:

Sonuç olarak, çalışmamızda gebelerdeki tokofobi oranını dünya ortalamasına benzer şekilde bulduk. Gebelerin önemli kısmının doğum yöntemi olarak sezaryen doğumu tercih ettiği saptadık. Artan sezaryen oranlarını düşürmek için gebelerdeki doğum korkusunu önlemekle birlikte, doğru gebe eğitimlerini sağlamak, gebelere tıbbi gereklilik dışında yapılan sezaryen doğumların anne-bebek sağlığını tehlikeye attığını anlatmak gereklidir.

#33