13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Serum ürik asit düzeyininin insülin direnci ile ilişkisi nedir?

Ayça Asma, Halime Seda Küçükerdem, Olgu Aygün

Keywords: HbA1C,insülin direnci,ürik asit.

Aim:

Diyabet, yaşamı tehdit eden, maliyetli komplikasyonlara neden olan ve yaşam beklentisini azaltan, çağımızın en ciddi ve yaygın kronik hastalıklarından biridir.Gözlemsel çalışmalardan elde edilen kanıtlar, yüksek ürik asit (ÜA) düzeylerinin insülin direnci, Tip 2 DM, metabolik sendrom riskini artırabileceğini öne sürdü. Çalışmamızın amacı serum ÜA düzeyi ile insülin direnci arasındaki olası ilişkiyi ortaya koymaktır.

Method:

Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göztepe Aile Hekimliği semt polikliniğine 2021-2023 yılları arasında başvuran 18 yaş üzeri hastaların kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Demografik ve klinik özellikleri,açlık glukozu, insülin, ÜA ,HbA1C değerleri kaydedildi HOMA-IR ≥ 2,5 olanların insülin direnci olduğu kabul edildi.ÜA düzeyini etkileyebilecek hastalıkları (gut,kronik böbrek hastalığı,siroz,kanser) olanlar dahil edilmedi.
Veriler IBM SPSS Statistics 21 ile analiz edildi. Normal dağılıma uygunluk Kolmogorov-Smirnov Testi ile incelendi. Kategorik değişkenlerin incelenmesinde Pearson Ki-Kare Testi, Mann Whitney U Testi, Spearman’s rho Korelasyon Katsayısı kullanıldı. ÜA parametresinin insülin direncine göre kesme değerinin belirlenmesinde ROC Analizi kullanıldı. Önem düzeyi p<0,050 olarak alındı.

Results:

2531 katılımcının dahil edildiği grupta yaş ortalaması 54,07(18-94)’dir. %63,8’inin kronik hastalığı vardır.İnsülin direnci olma durumuna göre yapılan analizlerde katılımcıların cinsiyetlerinin dağılımları, HT, DM ve kronik hastalık dağılımları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulundu (p<0,001).
İnsülin direnci olma durumuna göre gruplama yapıldığında ÜA ortanca değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,001). İnsülin direnci olmayanlarda ürik asit ortancası 4,6 iken, olanlarda bu değer 5,5 olarak elde edildi.
Korelasyon analizinde ÜA ile insülin arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü zayıf bir ilişki vardır (r=0,29; p<0,001). ÜA ile HbA1C arasında anlamlı pozitif yönlü zayıf bir ilişki vardır (r=0,248; p<0,001). ÜA ile HOMA değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü zayıf bir ilişki vardır (r=0,299; p<0,001).

Conclusions:

Çalışmamız sonucunda literatürdeki çalışmalara benzer olarak insülin direnci arttıkça ürik asit düzeyinde de artış olduğu saptandı.

#79