13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Uzmanlık Öğrencilerinin EASM’ye Bakış Açısı

Seda Özmen Sever, Beray Gelmez Taş

Keywords: Aile Hekimliği, Eğitim Aile Sağlığı Merkezi, Saha Eğitimi

Aim:

Aile hekimliği temel yeterliliklerinin benimsenmesi, uygulanması için saha eğitimi önemli rol oynamaktadır. Eğitim sürecinin temel bir parçası olarak eğitim aile sağlığı merkezlerinin (E-ASM) kurulması asistanların bilgi, becerilerini arttırarak uzmanlık eğitimine katkı sağlamaktadır.
Çalışmamızda, uzmanlık öğrencilerinin gözünden E-ASM modelini değerlendirmeyi amaçladık. Geri bildirimler ile model geliştirilip gelecek dönemlere ışık tutabilir.

Method:

Çalışmamıza, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde E-ASM rotasyonu yapmış olan tüm asistanlar alınmıştır. Öğrencilere 14 soruluk anket formu yüz yüze uygulanmış, verilerin analizi için SPSS Statistics 25.00 paket programı kullanılmış, p≤0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir.

Results:

Çalışmamıza 105 kişi katılmıştır. Katılımcıların %63,8 (n=67)’i kadın ve %67,6 (n=71)’i aile hekimliği branşını seçmeden önce bir aile sağlığı merkezinde (ASM) çalışmıştı. Katılımcıların çoğunluğu asistanlık eğitiminin 3. yılında (n=83, %79) idi. E-ASM’nin uzmanlık eğitiminin bir parçası olmasından memnun musunuz sorusuna ‘Hiç memnun değilim’ ve ‘Memnun değilim’ cevaplarını veren öğrenci yokken en fazla yanıt 84 kişi (%80) ile ‘Çok memnunum’ yanıtı olmuştur. Katılımcıların %98,1 (n=103)’ü E-ASM’nin eğitim veren tüm hastanelerde olması gerektiğini belirtmiş ve %89,5 (n=94)’i E-ASM rotasyonu olmadan gerekli donanıma sahip olunamayacağını belirtmiştir. Gereken E-ASM rotasyon süre önerileri sorgulandığında ortalama 6,10 ay (min: 2 max:24 median:6) önerilmiştir. Branş seçmeden önce bir ASM’de çalışmış olmakla E-ASM’nin eğitim veren bütün kurumlarda olması ve memnuniyet düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (sırasıyla p=0,455; p=0,246). Asistanlık sürecinden önce ASM’de çalışanların çoğunluğu (n=28, %82,4) E-ASM yönetmeliğinin yetersiz olduğunu düşünüyor olsa da aralarında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Katılımcılar asistanlık yılı arttıkça E-ASM olması gerekliliğini daha fazla düşünüyorlardı ama istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,2). Katılımcıların E-ASM’de geçirdikleri zaman ile E-ASM rotasyonunun olması gereken süre arasında orta derecede, pozitif yönde, anlamlı bir ilişki vardır (p<0,00, r=0,44).

Conclusions:

Birinci basamak hekimliğin temel uygulama yeri olan ASM’lerde uygulamalı eğitim mesleğin gerekliliklerini kavrama, koruyucu hekimliği ve birinci basamak hekimliği sahada etkin uygulama açısından önemli olacaktır. E-ASM sayılarının, gerekirse rotasyon sürelerinin arttırılmasının uzmanlık eğitimine katkılarının artacağını düşünmekteyiz.

#80