13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Hekimler Grip Aşısı Yaptırıyor Mu?

İlknur Demir, Sali̇ha Büşra Aksu

Keywords: GRİP AŞISI, HEKİM, BAĞIŞIKLAMA

Aim:

Grip her yaştan insanı etkileyip özellikle risk grubundaki kişilerde ağır hastalığa ve ölüme yol açabilir. Sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılabilecek grip, iş gücü kaybına, sağlık hizmetlerinin aksamasına, maliyet artışına neden olur; virusu hastalara ve çalışma arkadaşlarına bulaştırılacağı için hastalık yükü de artmış olur. Bu nedenle gripten korunmak için genel infeksiyon kontrol önlemleriyle birlikte sağlık çalışanlarının aşılanması da gerekmektedir. Çalışmada hekimlerin grip aşısı olma durumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Method:

Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çalışan Sağlığı Polikliniği’ne Ocak – Şubat 2023 tarihleri arasında başvuran hekimler çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik verilerin yanı sıra aşılanma durumlarını sorgulayan tarafımızca hazırlanmış 11 soruluk bilgi formu yüz yüze uygulandı. Kesitsel ve tanımlayıcı özellikteki çalışmanın verileri SPSS 20.0 versiyonunda frekans, ki-kare ile değerlendirilmiştir; p<0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Results:

191 hekim çalışmaya katıldı. Yaş ortalaması: 34,41±11,94. Katılımcıların %58,6’sı (n=112) kadın, %41,4 (n=79) erkek idi. Kronik hastalığı olanlar %10,5 (n=20) kişi iken allerjisi olanlar %22 (n=42) oranındaydı. Kırküçü (%22,5) sigara içiyordu. "Bu yıl grip aşısı oldunuz mu?" sorusuna %31,4 (n=60)'ü Evet yanıtını vermiştir. Katılımcıların 23’ ü grip aşısının gereksiz olduğunu düşünüyordu. Dört kişi yeterli bilgi sahibi olmadığı için, 9 kişi ise etkisiz olduğunu düşündüğü için grip aşısı olmamıştı. Sağlık çalışanlarına önerilen aşıların gerekli olduğunu düşünenler %95,3 (n=182) idi . %44,5’i (n=85) daha önceden grip aşısı yaptırmıştı. bu yıl grip aşısı olma ile cinsiyet, sigara kullanımı, kronik hastalık sahibi olma, allerjisi olma ile anlamlı ilişkide değildi (p<0,05). Katılımcıların %95,3 (n=182)’ü sağlık çalışanlarına önerilen aşıların gerekli olduğunu düşünüyordu. Sağlık çalışanlarına önerilen aşıların gerekli olduğunu düşünenlerden %45,1 (n=82)’i aşı olmuştu.

Conclusions:

Hekimlerin tamamına yakını sağlık çalışanlarına önerilen aşıların gerekli olduğunu düşünmesine rağmen; üçte biri grip aşısı olmuştu. Riskli gruplardan biri olan hekimlerin hem hastalara bulaştırmalarını engellemek hem de iş gücü kaybının önlenebilmesi adına aşılanma oranını arttırmamız gerekmektedir. Ayrıca hekimler topluma örnek olmaları adına aşılamada öncü olmalılar.

#83