13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Erişkin Yaş Aşısız Kabakulak Olgusu

Yunus Gür, Egemen Tural, Akın Dayan, Özge Doğan

Keywords: Kabakulak , Aşılama , Aile Hekimliği

Introduction:

Kabakulak, genellikle parotis bezi olmak üzere bir veya daha fazla tükürük bezinin şişmesiyle karakterize akut viral bir hastalıktır(1). Kabakulak aşılamayla önlenebilir ve tek doz kabakulak aşısı hastalığa karşı yaklaşık %80 oranında etkilidir. Rutin aşılamanın kabakulak insidansını azaltmada çok etkili olduğu gösterilmiştir ve çoğu gelişmiş ülke tarafından kullanılmaktadır (2). Bu olgumuzda aile hekimliği polikliniğimize başvuran, daha önce kabakulak yönünden aşılı olmadığı bilinen, kabakulak hastalığı saptanan erişkin yaştaki hastamızın, tedavi ve takip sürecini anlatmayı amaçladık.

Case:

21 yaşında bilinen hastalığı olmayan kadın hasta, hastanemiz aile hekimliği polikliniğine sol parotis sahasında şişlik, hassasiyet ve ağrı şikayetiyle başvurdu. Sorgulamasında daha önce KKK aşısı olmadığını belirtti. Fizik muayenesinde yüz asimetrik, parotis bezi sahası palpasyonla ağrılı ve şiş olup, sol servikal bölgede 0.5*0.5 cm lenfadenopatisi mevcuttu. Dış kulak yolu ve timpanik membran muayenesi doğaldı. Hastaya yapılan tetkiklerde kabakulak igG: 32.0 U/ml , kabakulak igM: 148.5 U/ml , WBC 2.71 10*3µg/L , NEU 1.38 10*3µg/L idi. Kabakulak tanısı konan hastaya ibuprofen 400 mg 1*1 ve sefaleksin 1000 mg 2*1 tedavisi verildi İleri tetkik açısından Kulak Burun Boğaz poliklinik kontrolü önerildi. 10 günlük tedavi sonrası takibinde aktif şikayeti olmayan hastaya önerilerde bulunuldu.

Discussion:

Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak, neden oldukları morbidite ve mortalite nedeniyle çocukluk çağının önemli bulaşıcı hastalıklarıdır. Geniş çaplı aşılama programları sayesinde birçok sanayileşmiş ülkede olduğu gibi ülkemizde de bu hastalıkların görülme sıklığı ve yol açtığı komplikasyonlar azalmıştır(3). Kabakulak hastalığında salgın olma olasılığı ve testis enfeksiyonu (orşit , ooforit), menenjit, işitme kaybı gibi komplikasyonları nedeniyle hastalık önemini korumaktadır. Komplikasyonlar parotite eşlik edebilir veya parotit olmadan ortaya çıkabilir(1). Parotite bağlı amilaz seviyeleri yükselebilir(4) İşitme kaybından şüphelenilen hastalar, fısıltı testi veya odyometri işitme testlerinden geçmelidir(5).Bu hastalara yönelik birinci basamakta serum amilaz seviyeleri ölçülebilir ve komplikasyon açısından fısıltı testi yapılabilir. Kabakulak hastalığı, özellikle hastalık semptomlarını gösteren aşısız yetişkin kişilerde akılda tutulmalı, hastalar komplikasyonlar açısından geciktirilmeden değerlendirilmelidir.

#17