13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Erzincan Tıp Fakültesi 4,5 ve 6. Sınıf Tıp Öğrencilerinin HPV ve HPV Aşısı Hakkındaki Bilgi Düzeyi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi

Mercan Yağız, Ersan Gürsoy

Keywords: Human Papilloma Virüs, HPV Aşısı, Bilgi Ölçeği

Aim:

Human Papilloma Virüs (HPV)’ün etken olduğu bilinen serviks kanseri, dünya çapında kadınlar arasında en sık görülen üçüncü kanserdir. Çalışmamızda tıp fakültesi 4, 5 ve 6.sınıf öğrencilerinin HPV, HPV tarama testi ve HPV aşısına ilişkin bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Method:

Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmamız 15 Nisan 2023-5 Mayıs 2023 tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi 4,5 ve 6. Sınıf öğrencilerine online olarak gönderilen (google form) HPV bilgi ölçeği ile yapılmıştır. Bu ölçeği ilk kez 2013 yılında Waller ve arkadaşları HPV aşısı ve tarama testleri hakkındaki bilgi seviyelerini ölçmek için geliştirmiştir. Anketin başında katılımcıların yaşı, cinsiyeti ve hangi sınıf oldukları sorulmuştur. Bilgi ölçeğinde cevaplar “evet”, “hayır” ve “bilmiyorum” şeklinde kategorilere ayrılmıştır. Doğru cevaplar 1 puan alırken yanlış cevaplar ve bilmiyorum yanıtları 0 puan olarak değerlendirilmiştir. Sonuçta minimum 0 puan alınırken maksimum 28 puan alınabilecektir. Çalışmada bir örneklem belirlenmemiş olup 4,5 ve 6. Sınıf tıp öğrencilerinden anketi yanıtlamayı kabul eden herkes çalışmaya dahil edilmiştir. Toplam 82 öğrenciye ulaşılmış olup 36 öğrenci çalışmaya dahil olmayı kabul etmiştir. Katılımcı sayısı az olduğundan çalışmanın değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiklerden faydalanılmıştır.

Results:

Katılımcıların % 63,9’u (n=23) kadın iken %36,1’i (n=13) erkekti. Yaş ortalaması 24,3 tü. Katılımcıların %19,4’ü (n=7) 4.Sınıf, %44,4’ü (n=16) 5.Sınıf ve %36,1’i (n=13) 6.Sınıftı. Katılımcılar ortalama 21,67 puan aldı(28 puan üzerinden). En çok yanlış yanıtlanan soru “HPV’de genellikle herhangi bir tedaviye gerek yoktur” sorusu oldu (Katılımcıların yalnızca 5’i bu soruyu doğru yanıtladı). En çok doğru yanıtlanan sorular ise “HPV, rahim ağzı kanserine neden olabilir”,“Birden fazla cinsel eşe sahip olmak, HPV bulaşma riskini arttırır”, “HPV cinsel ilişki sırasında bulaşabilir” soruları oldu (Katılımcıların 36’sı da doğru yanıtladı).

Conclusions:

Tıp öğrencilerinin çoğunluğu HPV ve HPV aşısı ile ilgili yeterli bilgiye sahipti ancak bir kısmının eksik olduğu yönler vardı. Bu kısımlara odaklanılıp geleceğin hekimlerine kanserin en sık nedenlerinden birini azaltmak için gerekli farkındalığı yaratmak için bilgilendirme çalışmaları yapılmalıdır.

#63