13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Doğumhanede Çalışan Kadın Sağlık Çalışanlarında Gelişebilecek Doğum Anksiyetesinin Doğum Yöntem Ve Sonuçlarına Etkisi

Büşra Nur Gürdağ, Hilal Özkaya

Keywords: Doğum odası, anksiyete, sağlık personeli, doğum anksiyetesi, birinci basamak

Aim:

Gebelik ve doğum, çoğu kadının hayatında önemli ve özel bir yere sahiptir. Doğumun mucizevi bir deneyim olmasının yanı sıra; sonu bilinmeyen ve kontrol edilemeyen bir eylem olması sebebiyle çoğu kadın doğum anksiyetesi yaşamaktadır. Doğum anksiyetesinin oluşmasında birçok biyolojk, sosyolojik faktör etkilidir. Çalışmamızda bu faktörlerden biri olan doğumhanede çalışmanın ve doğum görmenin nullipar kadın sağlık personeli üzerinde sebep olabileceği doğum anksiyetesi ile ilişkisi araştırılmıştır.

Method:

Araştırma 01.10.2022 ile 01.11.2022 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi Kadın Hastalıkları Kliniği doğumhanesinde görev yapmış veya halen yapmakta olan nullipar ebe, asistan hekim ve uzmanlarından oluşan 160 kadın sağlık personeli üzerinde yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan 19 soruluk Sosyodemografik Veri Formu ve 13 soruluk Travmatik Doğum Algısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada bulunan sonuçların veri analizi SPSS 25.0 paket programı ile çalışılmış ve P<0.05 istatistikçe anlamlı kabul edilmiştir.

Results:

Çalışmamıza 160 nullipar kadın sağlık personeli katılmıştır. Ortalama yaş 28’dir. Katılımcıların 119’unun doktor olduğu görülmüştür. Evrenin %50’sinde orta düzeyde, %18,8’inde yüksek düzeyde doğum korkusu olduğu saptanmıştır. TDAÖ toplam puanı ile yaş (yıl) arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Komplikasyonlu doğuma şahit olanların olmayanlara kıyasla TDAÖ toplam puanları daha yüksek bulunmuştur. Katılımcılara istedikleri çocuk sayısı sorulmuş ve yüksek düzeyde doğum korkusu yaşayanların istedikleri çocuk sayısının az olduğu görülmüştür. Sezaryen doğumu tercih eden katılımcıların normal doğumu tercih edenlere kıyasla TDAÖ toplam puanları daha yüksek bulunmuştur.

Conclusions:

Çalışmamızın sonucuna göre doğum görmek profesyonel anlamda birebir doğuma şahit olan veya katkıda bulunan henüz kendi doğum tecrübesini yaşamamış kadın sağlık personeli üzerinde anksiyeteye neden olmakta ve bu durum tercih edilen doğum yöntemini ve hatta gelecekte istenen çocuk sayısını etkilemektedir. Bu sonuç göz önüne alınarak kadın sağlık personelinin gebelikten önce ve gebelik sürecinde profesyonel bir ekipten destek alması önerilebilir. Böylece doğum anksiyetesinin neden olabileceği sonuçlar bir nebze de olsa önlenebilir ve giderek artan sezaryen oranlarının düşürülmesine de katkı sağlanabilir.

#34