13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Akne Vulgaris Tanılı Hastaların Aile Hekimliğine Başvuru Durumlarının Değerlendirilmesi

Güler Yaman, Eda Çelik Güzel, Hülya Albayrak

Keywords: akne vulgaris, aile hekimliği, dermatoloji

Aim:

Akne vulgaris, pilosebase üniteyi tutan, skara ve psikolojik sorunlara neden olabilen kronik bir cilt hastalığıdır. Aile hekimliği ve dermatoloji polikliniğinde sık karşılaşılan deri hastalıkları arasındadır. Direkt dermatoloğa başvuran hastalar aile hekimleri tarafından sunulacak koruyucu sağlık hizmetini kaçırabilir. Çalışmamızda dermatoloji polikliniğinde akne vulgaris tanısı alan hastaların aile hekimliğine başvuru durumlarını değerlendirmeyi amaçladık.

Method:

Çalışmamıza 01.12.2021 ile 01.04.2022 tarihleri arasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji polikliniğine başvuran, akne vulgaris tanısı alan, 18 yaş üstü, 221 hasta katılmıştır. Çalışmamız tanımlayıcı tipte gerçekleştirilmiştir. Anket soruları araştırmacılar tarafından literatür araştırması sonucu hazırlanmıştır ve hasta ile yüz yüze görüşme yöntemiyle doldurulmuştur.
Hastalara aile hekimlerine hangi sıklıkta başvurdukları, aknelerinden dolayı aile hekimine başvurup başvurmamaları ve aile hekimi tarafından önerilen tedaviyi kullanma durumları araştırıldı. İstatistiksel analizler SPSS (IBM SPSS Statistics 24) adlı paket program kullanılarak yapılmıştır, p değerinin 0.05’ten küçük olduğu durumlar, istatistiksel düzeyde anlamlı olarak kabul edilmiştir.

Results:

Yaş ortalaması 23,39 (yıl) olan 142’si kadın (%64,3) ve 79’u erkek (%35,7) olmak üzere toplam 221 hasta çalışmaya katıldı. Hastaların 148’i (%67) 18-24 yaş grubundaydı. Yıllık aile hekimliği başvuru durumu değerlendirildiğinde %54, 8’i nadiren, %5,9’u sık sık aile hekimine gittiğini belirtti. %10,9’u son bir yıl içerisinde aile hekimine başvurmadığını belirtti.
221 hastanın 64’ü (%29) akne nedeniyle dermatoloğa başvurmadan önce aile hekimliğine başvurduğunu belirtti. Aile hekimliğine başvurmuş olan 64 hastanın 4’ü (%6,3) aile hekiminin medikal tedavi ve yaşam tarzı değişikliği önerilerini hiç uygulamadığını belirtirken 20’si (%31,2) aile hekiminin tedavi önerilerini kısmen uyguladığını ifade etti.

Conclusions:

Aile hekimine yıllık başvuru oranı yüksek değildi ve son bir yıl içerisinde aile hekimine hiç başvurmayan hastalar mevcuttu. Akne şikayetinden dolayı aile hekimiyle görüşmeden dermatoloğa başvuran hastalar çoğunluktaydı ve aile hekimine başvuran hastalar arasında da aile hekiminin önerdiği tedaviyi hiç kullanmayan ve kısmen kullanan hastalar bulunmaktaydı. Hastaların birinci basamak sağlık hizmetleri konusunda bilgi düzeylerinin artırılması aile hekimliği başvuru oranının artmasını sağlayabilir.

#73