13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Venöz Ve Kapiller Glukoz Ölçümlerinin Karşılaştırılması

Betül Kolcu, Esra Vural, Akın Dayan, Memet Taşkın Egici

Keywords: Diyabetes mellitus, Kan şekeri, Teşhis

Aim:

Çalışmamızda; açlık kapiller ve venöz glukoz örnekleri arasındaki farkın anlamlı olup olmadığını, kapiller glukoz ölçümünün taramada kullanılmasının uygunluğunu değerlendirmeyi amaçladık.

Method:

Prospektif kesitsel olarak tasarlanmış çalışmaya 14.11.2022'de, İstanbul SBÜ Haydarpaşa Numune EAH Validebağ Semt Polikliniği girişine kurulan standa başvuran, 18 yaş ve üzeri 72 kişiden alım kriterlerine uygun 62 kişi dahil edildi. Katılımcılar bilinen diyabeti olan ve olmayanlar olarak iki gruba ayrıldı.Katılımcıların eş zamanlı; kalibre edilmiş glukometreyle kapiller glukoz ölçümü, venöz glukoz örneği, HBA1C değerleri ölçülmüştür. Katılımcıların 15 dakika dinlenmiş, oturur pozisyonda tansiyon ölçümleri ve hafif giysilerle boy (cm cinsinden, kilo (kg cinsinden) ölçümleri alınmıştır

Results:

Çalışmaya dahil edilen kişilerin yaş ortalamaları 56,6 yıl olup, %79’u(n=49) kadındır. 44 (%72,5) bireyde bilinen diyabet mevcut değildi. Bilinen diyabeti olanlarda kapiller ve venöz glukoz arasında bias saptanmamış olup fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (bias:1,04; β:0,37; p:0,80 ). Bilinen diyabeti olmayan bireylerde kapiller ve venöz glukoz arasında bias saptanmamış olup fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (bias:8,05; β:0,10; p:0,68). Bilinen diyabeti olan ve olmayan gruplarda kapiller ve venöz glukoz arasında korelasyon gözlenmiştir (r=0,904 p<0,001) (r=0,398 p=0,007).

Conclusions:

Bilinen diyabeti olmayan 44 hastanın %4,5’unda hba1c ≥ %6.5 tespit edilmiştir.Çalışmamızda diyabeti olanlarda bmi ve sistolik tansiyon daha yüksek, diyabeti olan- olmayan gruplarda kapiller ve venöz glukoz arasında bias saptanmamıştır ve fark anlamlı olmamakla birlikte diyabeti olan grupta kapiller-serum glukoz fark ve sapması diyabeti olmayan gruba göre daha yüksektir.Kilo ile kapiller ve serum glukoz düzeyi arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Ayrıca yaş ve hba1c arttıkça sistolik tansiyon da artmaktadır. Çalışmamızda parmaktan ölçülen kapiller ve serum glukoz ölçümü arasında anlamlı fark saptanmadığından birbirinin yerine kullanılabilmekle birlikte, diyabetli hastalarda kapiller-serum glukoz ölçüm fark ve sapmanın diyabeti olmayanlara göre daha yüksek olduğu saptandığından tanı amaçlı kullanılması uygun olmayabilir.

#15