13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Edirne İlinde Son 1 Yılda Taranan Prematür Yenidoğanlardaki Prematüre Retinopatisi Sonuçlarımızın Değerlendirilmesi

Göksü Alaçamlı, Ridvan Duran

Keywords: Edirne, Prematüre Retinopatisi, Prematüre Retinopatisi Açısından Riskli Bebekler, Prematüre Retinopatisi İnsidansı, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi.

Aim:

Edirne İlinde, Temmuz 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında, prematür doğum öyküsüyle, Prematüre Retinopatisi (PR) taraması için Göz Hastalıkları Anabilim Dalına başvuran ya da yönlendirilen bebeklerdeki PR sonuçlarını değerlendirmeyi ve bu sonuçları Türkiye literatürüyle karşılaştırmayı amaçladık.

Method:

Temmuz 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında, 34 hafta altında gestasyonel yaşı (GY) ya da 1700 gram altında doğum ağırlığı (DA) olan bebeklerin tümü ile, 34 hafta üzerinde GY'si ya da 1700 gram üstünde doğum ağırlığı (DA) olan fakat pediatrist tarafından riskli görülen bebekler, Trakya Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakımı Ünitesi'nde (YDYBÜ) veya Göz Hastalıkları Polikliniği'nde PR açısından tarandı.

Results:

Temmuz 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında, PR açısından riskli olarak taradığımız toplam 141 bebeğe, toplam 392 mükerrer muayene yapıldı. 141 bebekten, 16'sında herhangi bir evre PR saptandı. 3 bebeğe laser fotokoagulasyon, 5 bebeğe ise intravitreal Bevacizumab ihtiyacı oldu. PR için cerrahiye ihtiyaç duyan bebek olmadı. Temmuz 2022-Haziran 2023 tarihleri arasında, 1 yıllık süreçte, PR açısından taradığımız bebeklerdeki PR oranımız %11 olarak saptandı.

Conclusions:

PR bağlı körlüklerin önüne geçebilmek için, risk grubundaki bebeklerin standart bir çerçeve içinde taranıp, tedavi gerektirecek bebeklerin, hızlı ve etkili şekilde tedavisi gereklidir. Kliniğimizde, Temmuz 2022-Haziran 2023 arasında taranan bebeklerdeki PR oranının (%11), Türkiye'de önceden yapılmış tarama sonuçlarında elde edilmiş PR oranlarına göre düşük oranları yakaladığını söyleyebiliriz. Bunu, hastanemiz YDYBÜ'nün tecrübeli, rehberlerdeki koksijen tedavisine sadık ve asistan eğitimi yapan YDYBÜ olmasına, Göz Hastalıkları Kliniğimizin, PR için, halen ağırlıklı olarak tanı merkezi olmasına, Edirne ilinin, diğer illerle karşılaştırıldığında, hem yerli hem de mülteci göçüne daha kapalı oluşuna bağladık. İlerleyen yıllarda, kliniğimizin, PR için tedavi merkezi olmasından sonra da, bu oranlarda kalması hedeflenmektedir.

#10