13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Hekimliğinde Adölesan Gebelik: Bir Olgu Sunumu

Hüseyin Üçer

Keywords: adölesan, gebelik, aile hekimliği

Introduction:

Adolesan dönemi bireyin biyolojik, psikolojik ve sosyal değişimlerle çocukluktan erişkinliğe geçişi olarak kabul edilmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde adolesan gebelikler çok önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle 13-19 yaşları arasındaki bir kadında gebelik olarak tanımlanan adölesan gebelik, Amerika Birleşik Devletleri nüfusunun yaklaşık %13'ünde ve dünya çapındaki kadınların yaklaşık %25'inde görülmektedir. Genellikle ergenler, bilgi eksikliği, sonuçlardan korkma, sınırlı erişim, damgalama gibi durumlar dolayısıyla sağlık merkezine geç başvururlar ya da hiç başvurmazlar. Adölesan gebelikte hem anne hem de çocuk için artan birçok risk vardır. Gebe bir ergenin erken teşhisi ve dolayısıyla erken sevki perinatal riskleri azaltmaya yardımcı olabileceğinden, kliniğe belirsiz şikayetlerle başvuran bir ergende gebelik teşhisini kaçırmamak önemlidir. Bazı ergenler amenore, mide bulantısı, kusma, göğüslerde hassasiyet ve/veya kilo alma gibi daha klasik semptomlar gösterebilse de, diğerleri yorgunluk, karın ağrısı, baş dönmesi gibi daha hafif yakınmalar olabilmektedir.

Case:

14 yaşında kız ortaokul öğrencisi genel halsizlik ve bulantı yakınmalarıyla yarı baygın halde okuldan öğretmeni eşliğinde polikliniğimize geldi. Özgeçmişinde kronik hastalık öyküsü bulunmayan hasta yakınmalarının yaklaşık 10 gündür devam ettiğini, bu süreçte 3 kez acil servise başvurduğunu ancak yanıt alamadığını ifade etti. Kendisine semptomatik olarak PPI ve antiemetik ilaç başlandığı öğrenildi. Hastanın idrarda bakılan B-HCG sonucunun pozitif uyumlu olduğu görüldü. Kadın-Doğum uzmanı ile konsulte edilen hasta sevk edildi. Takip edilen hasta USG ile gebeliğinin doğrulandığı öğrenildi.

Discussion:

Adölesanlar dünya nüfusunun % 20'sini oluşturmakta ve % 85'i gelişmekte olan ülkelerde yaşamaktadır. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde adölesan gebelikler önemli bir sağlık sorununu oluşturmaktadır. Adölesan dönemde gebelik fiziksel komplikasyonlarının yanında eğitimsizlik, çalışmama gibi birçok sosyal problemlere de neden olmaktadır. Aile Hekimliğinin temel prensipleri hastanın biyopsikososyal olarak ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Olgumuzda polikliniğimize başvuran hastaya biyopsikososyal ve bütüncül yaklaşım ile gebelik tanısı konulabilmiştir. Klasik gebelik semptomları ile gelen özellikle adölesan kızlarda gebelik tanısının ön tanılar arasında düşünülmesi, başta ergen sağlığı olmak üzere toplum sağlığı açısından önemlidir.

#64