13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Üç boyutlu Kıkırdak Otogreftinin Yapılandırılması ve İnterperikondriel İmplantasyon üstünlüğünün Değerlendirilmesi

Yakup Avşar

Keywords: kıkırdak, implantasyon, greft, kemik

Aim:

Plastik ve rekonstrüktif cerrahide kıkırdak defektlerinin onarımında çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Allogreft veya suni-biyolojik maddelerle karşılaştırıldığında, otolog kıkırdak transplantasyonu daha üstün görülmüştür. Üç boyutlu kıkırdak greftlerinin yapılandırılması plastik cerrahlar için zahmetli ve zor bir uğraş olarak değerlendirilmiştir. Doku mühendisliği yardımıyla kondrosit izolasyonu ve biomateryaller kullanarak üç boyutlu kıkırdak yapılarının elde edilmesi ümit verici çalışmalar olarak görülmektedir. Çalışmamızla, kıyma kıkırdağın üç boyutlu kalıplarda fibrin doku yapıştırıcısı ile şekillendirilerek kullanımı, etki ve sonuçları açısından bölgesel operasyonlarda kontur düzenleyici olarak kullanılabilecek yeni bir yöntem olup olmayacağının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Method:

Çalışmamızda kıkırdak preperatlarında perikondrium disseksiyonu sonrasında interperikondriel implantasyon alanları oluşturuldu. Kıkırdak greftler hazırlanarak fibrin doku yapıştırıcısı ile şekillendirildi. Anatomik lokalizasyona uygun olarak yerleştirildi. 8 hafta sonu çıkartılarak fiziksel ve histopatolojik incelemeler yapıldı.

Results:

Bu çalışmada, kıyma kıkırdağın üç boyutlu kalıplarda fibrin doku yapıştırıcısı ile şekillendirilmesi albino tavşan modelinde uygulandı. Yapılar interperikondriel ve subkutan alanlara implante edildi. Eksplantasyonda, subkutan grupla karşılaştırıldığında, interperikondriel grubun yapılarının görsel (şekil, volüm), fiziksel (elastisite) ve histopatolojik (kondrosit viabilitesi, fibrin yapıştırıcısı kalıntısı, vaskularite, yeni kıkırdak oluşumu, fibrozis ve kemikleşme) üstünlüğü saptandı.

Conclusions:

Sonuç olarak, kıyılmış kıkırdağın tek cerrahi seansta vakaya özel üç boyutlu şekil verilerek uygulanması, mevcut kıkırdak rekonstrüksiyonu yöntemleriyle karşılaştırıldığında daha iyi fonksiyonel ve estetik sonuçlar sağlayabileceği kanaatine varılmıştır.

#51