13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Yangına Benzin Dökmek : Atriyal Fibrilasyonlu hastada psödoefedrin kullanımı sonrası gelişen dekompanse kalp yetersizliği olgusu

Irem Kahveci, Emine Zeynep Vural, Memet Taşkın Egici, Funda Müşerref Türkmen

Keywords: Psödoefedrin, kalp yetersizliği, atriyal fibrilasyon

Introduction:

Üst solunum yolları enfeksiyonları aile hekimlerine başvuru sebepleri arasında birinci sırayı oluşturur. Enfeksiyon tipik olarak respiratuvar epitele zarar verir ve öksürük, subfebril ateş, burun tıkanıklığı, burun akıntısı halsizlik gibi semptomlara neden olur. Hastalığın semptomatik tedavisinde sıklıkla nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlarla kombine psödoefedrin içeren preparatlar kullanılır. Psödoefedrinler alfa ve beta adrenerjik reseptörleri stimüle eden sempatomimetik ilaçlardır. Mukozal ödem ve inflamasyon bulgularını azaltırlar, bronkodilatör etkiye sahiptirler. Bu ilaçlar sistolik kan basıncında ve kalp hızında artışa sebep olurlar.

Dünya çapında atriyal fibrilasyon yetişkinlerde en sık görülen kalıcı kardiyak aritmidir ve oluşma riski yaş ilerledikçe artar. Psödoefedrin gibi sempatomimetik ilaçlar inotropik etki ile atriyal fibrilasyonlu hastada dekompanse kalp yetmezliği tablosunun oluşumuna sebep olabilirler

Case:

Case/Olgu: 83 yaşında bilinen hipertansiyon, atriyal fibrilasyon, diyabet, kronik böbrek yetmezliği tanıları olan kadın hasta 1 aydır olan öksürük ve balgam şikayetleri ile aile hekime başvurmuş. Hastaya semptomatik tedavi amacıyla nonsteroid antiiflamatuvar ve psödoefedrin kombine preparat reçetelenmiş. 20 gün sonra hasta nefes darlığı ile acile başvurmuş. Yapılan ilk muayenesinde akciğerinde bilateral krepitan raller duyulan hastanın. her iki bacağında da pretibial ödem saptandı. Laboratuvar değerleri WBC 12.53 10³/µL, nötrofil 10.61 10³/µL, lenfosit 1.03 10³/µL, üre 140 mg/dL, kreatinin 2.05 mg/dL, CRP 134 mg/L, ProBNP 3964 ng/L, D-dimer 190 µg/L , INR 3.53 idi. Çekilen toraks bilgisayarlı tomografisinde kalp boyutları artmış, viral pnömoni ile uyumlu olan radyolojik bulgular şeklinde raporlandı. Elektrokardiyografi atriyal fibrilasyon ile uyumluydu. Ekokardiyografide EF %50-55, LV hipertrofisi, atriyum dilatasyonu saptanan hastanın yapılan COVİD-19 PCR testi negatifti. Hastaya pnömoni ve dekompase kalp yetmezliği tanıları ile tedavi başlandı.

Discussion:

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomatik tedavisinde sık kullanılan nonsteroid antiinflamatuar ve psödoefedrin içeren ilaçlar yaşlı ve komorbid hastalıkları olan bireyler tarafında tolere edilemeyebilir. Yaşlı popülasyonda tercih edilecek ilaçlar akılcı ilaç kullanım ilkelerine uygun seçilmelidir. Aile hekimleri gereksiz ilaç kullanımından kaçınılmalı, yaşlılarda uygun ilaç kullanım ile ilgili Beers, STOPP/START, FORTA, TIME gibi kriterleri göz önünde bulundurmalıdır.

#84