13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Güzellik algısı ve altın oran

Yakup Avşar, Erdi Imre, Ali Yilmaz

Keywords: altın oran, yüz, burun, estetik

Aim:

Estetik ve güzellik açısından insan vücudu, sanatçıların yanında bilim adamları tarafından da incelenmeye çalışılmıştır. Aslında güzelliğin anlamı, sosyal güç ve başarıdır. Bu yüzdendir ki ilgi odağı olmaktadır. sektör olarak her geçen gün büyümektedir. Güzelliği temsil ettiği kabul edilen orantılar üzerine sayısız çalışmalar yapılmıştır. Gerçekten bu orantılar günümüz insanlarında güzellik algısına pozitif katkı sağlıyor mu? İnsan yüzünde güzellik algısına etki eden etmenler nelerdir? Çalışmamız ile bu sorulara cevap arayacağız. Güzellik algısını temsil ettiği inanılan orantıların geçerliliği test edilecektir.

Method:

Çalışmamız için oluşturulan anket formu, gönüllülerin demografik bilgilerini ve güzel sanatlarla ilgilenme, altın oran bilgisinin sorgulandığı bilgiler ile estetik algının ölçüldüğü bölüm olarak oluşturuldu. Estetik algının ölçülmesinin planlandığı bölümü oluşturmak için profesyonel ressam tarafından estetik olarak güzelliği temsil ettiği kabul edilen ve güzelliği temsil ettiği düşünülen proporsiyonlara sahip bir yüz resmi elde edildi. Sadece burun ile ilgili bazı ölçümler değiştirilerek naso-oral index, noso-orbital index, nasal index, ve nasal açıların test edildiği resimler oluşturuldu.

Results:

Çalışmamız için oluşturulan anket 784 kişi tarafından değerlendirildi. Gönüllülerimizin 380 ü kadın, 404 ü erkek bireylerden oluşmaktadır. gönüllerimizin %68 oranında altın oran farkındalığı, % 57 si güzelliği temsil ettiği, %43 ü görsel sanatlarla ilgilendiği belirlendi. yüz içerisinde en dikkat çekici bölümün burun ile ilgili orantıların oluşturduğu saptanmıştır.

Conclusions:

Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildiğinde güzelliği temsil ettiğine inanılan oranlardan altın oran’ın, estetik olarak önemli olsa da günümüz insanları üzerinde güzelliği temsiliyeti konusunda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulması gerekmektedir. Sosyal parametrelerin, özellikle eğitimin toplumun güzellik algısı üzerinde etkisinin olduğu anlaşıldı. Bu çalışmanın sonuçları, sosyal ve estetik parametreler açısından ileriki çalışmalara yol gösterici olacaktır.

#92