13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

İstanbul Adalar İlçesinde Yaşayan Yaşlılarda Kırılganlık Düzeyinin Ve İlişkili Faktörlerin Araştırılması - Kesitsel Bir Çalışma

Hilmi Tarık Cengiz, Hatice Esin Temiz, Nazlı Hacıağaoğlu, Hüseyin Çetin, Engin Ersin Şimşek

Keywords: Edmonton Kırılganlık Ölçeği, kırılganlık, sarkopeni, yaşlı

Aim:

Dünyada yaşlı nüfus hızla artmakta ve sağlık çalışanları yaşlılara ait sağlık sorunları ile daha sık karşılaşmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı yaşlıların kırılganlık düzeyini ve ilişkili faktörleri saptayarak risk taşıyan yaşlılara sunulacak olan sağlık hizmetleri ile ilgili öncelikleri belirlemektir.

Method:

Toplum tabanlı, kesitsel niceliksel tipteki çalışmaya 65 yaş ve üzeri 252 gönüllü birey dahil edilmiştir. Katılımcılar evlerinde ziyaret edilmiştir. Kırılganlık düzeyini belirlemek için Edmonton Kırılganlık Ölçeği (EKÖ) Türkçe versiyonu kullanılmıştır. Sosyodemografik özellikleri ve kronik hastalık durumu bir anket formuna kaydedilmiş, antropometrik ölçümleri yapılmış ve sarkopeniyi değerlendirmek için el dinamometresiyle kas gücü ölçümleri yapılmıştır.

Results:

Katılımcıların %31’inde kırılganlık tespit edilmiştir. Kırılganlıkla ilişkili faktörler ileri yaş, kadın cinsiyet, düşük eğitim düzeyi, mesleksel inaktivite, bekarlık ve dulluk, yalnız veya bakıcıyla yaşama, zayıf veya obez olma, kronik hastalık veya psikiyatrik hastalık varlığı ve sarkopeni olarak saptanmıştır.

Conclusions:

Bu çalışmada kırılganlığın sadece biyolojik değil biyopsikososyal etkenlerinin olduğu sonucuna varılmıştır. Kırılganlığın tedavisi ve önlenmesi için kapsamlı geriatrik değerlendirme sonrasında biyolojik, psikolojik, sosyoekonomik ve çevresel faktörlerin göz önüne alınması ve düzenlenmesi yaşlı sağlığı açısından daha uygun bir yaklaşım olacaktır.

#76