13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Üçüncü Basamak Bir Hastane Örneğinde Hekimlerin Mesleki Ve Sürekli Kaygı Ölçek Puanlarının Karşılaştırılması

Şuayb Erkan Tercan, Süleyman Görpelioğlu, Cenk Aypak, Derya Ayşegül Toprakcı

Keywords: Hekimler, Mesleki kaygı, Sürekli kaygı

Aim:

Hekimlik, çalışma hayatında birçok stres ve kaygı etkenine maruz kalınan bir meslektir. Bu nedenle hekimlerde anksiyete, depresyon, tükenmişlik sendromu gibi ruhsal bozukluklar sık görülmektedir. Bu ruhsal bozukluklar hekimlerin kendi sağlığını etkilediği gibi toplum sağlığını da yakından ilgilendirmektedir. Bu çalışmanın amacı da hekimlerde sürekli kaygı düzeylerini ve mesleki kaygıya sebep olabilecek durumları belirlemek ve bunlar arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.

Method:

Çalışmamız prospektif, tanımlayıcı tipte olup araştırma evrenini SBÜ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kliniklerinde 01 Eylül 2022-30 Kasım 2022 tarihleri arasında çalışan hekimler oluşturmaktaydı. Katılımcılara tarafımızca hazırlanan Sosyodemografik Veri Formu ve Mesleki Kaygı Anketi ile Durumluk Sürekli Kaygı Ölçeği 2 (State-Trait Anxiety Inventory – STAI TX-2) uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi için IBM SPSS 26.0 paket programı kullanıldı ve tüm testlerde istatistiksel önemlilik düzeyi p<0,05 olarak alındı.

Results:

Araştırmamız 179’u (%59,66) kadın, 121’i (%40,33) erkek olan 300 hekim ile gerçekleştirildi. Yaş ortalaması 29,87±4,66 olan katılımcıların 23’ü (%7,66) temel bilimlerde, 79’u (%26,33) cerrahi bilimlerde, 198’i (%66,00) dahili bilimlerde çalışmaktaydı. Çalışmamızda hekimlerde orta düzeyde mesleki kaygı ile orta düzeyde sürekli kaygı belirlendi. Katılımcıların Mesleki Kaygı Anketi’nden aldıkları ortalama puan 51,30 ± 9,36 iken Sürekli Kaygı Ölçeği’nden aldıkları ortalama puan ise 46,44 ± 6,41 olarak saptandı. Hekimlerin sürekli kaygı düzeyleri ile mesleki kaygı düzeyleri arasında pozitif yönlü ve istatiksel olarak anlamlı bir ilişki izlendi (r=0,201, p=0,001).

Conclusions:

Hekimlerin orta düzeyde sürekli kaygı ve mesleki kaygıya sahip oldukları tespit edildi. Mevcut çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kaygıya neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması hekimlerin hem ruhsal ve hem de fiziksel sağlığını korumada önemli bir yere sahiptir. Hekim sağlığının korunması ise verilen sağlık hizmetinin kalitesindeki artışla beraber toplum sağlığını da olumlu yönde etkileyeceği düşünülmektedir.

#101