13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Hekimliği Uzmanlık Tez Çalışmalarında Eğitim Aile Sağlığı Merkezinin Yeri

Mustafa Bayraktar

Keywords: Aile Hekimliği, uzmanlık tezi, Eğitim Aile Sağlığı Merkezi

Aim:

Aile Hekimliği uzmanlık tezi için, 8 mecburi ve 1 seçmeli rotasyonlar dahil tüm tıbbi birimlerde tez çalışması yapılabilmesi mümkündür. Bu çalışmada, Aile Hekimliği uzmanlık eğitiminde önemli bir yere sahip olan Eğitim Aile Sağlığı Merkezi (EASM)’nin uzmanlık tez çalışmalarında araştırma merkezi olarak tercih edilme oranının araştırılması amaçlanmıştır.

Method:

Ulusal Tez Merkezi kayıtları retrospektif olarak taranarak, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalında 2017-2023 tarihleri arasında tamamlanmış uzmanlık tezleri incelenmiştir. Çalışmaya dahil edilen tez çalışmalarının yürütüldükleri yerler incelenmiş ve bu çalışmalarda EASM’nin tercih edilme oranları araştırılmıştır.

Results:

Ocak 2017- Ocak 2023 tarihleri arasında 6 yıllık süreçte tamamlanmış toplam 45 tez tespit edilmiştir. Bu tezlerin 23’ü (%51,1) sadece EASM’de yürütülmüş, iki tez ise iki merkezli olarak EASM ve hastanede tamamlanmıştır. Böylece toplam 25 tez çalışması (%55,6) EASM merkezli gerçekleştirilmiştir. Diğer çalışma merkezleri ise, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi (n=6, %13,3), Aile Hekimliği Anabilim Dalı (n=4, %8,9), Tıp Fakültesi amfileri (n=4, %8,9), ilde bulunan diğer ASM’ler (n=3, %6,7), Nöroloji (n=2, %4,4) ve Kadın Doğum (n=2, %4,4), Dahiliye, Kardiyoloji, Tıbbi Genetik, hastane hekimleri ve anaokulu (1’er kez, her biri %2,2) olmuştur.

Conclusions:

Aile Hekimliği uzmanlık tez çalışmalarında en sık olarak EASM’nin tercih edildiği dikkat çekmiştir. Bu durumun bir nedeni olarak, Aile Hekimliği ile ilişkili tez çalışmalarında birinci basamak uygulamaları ve çalışmaları için EASM’ye ihtiyaç duyulması ve direkt saha gözleminin EASM’de yapılabilirliği olabilir. Aynı zamanda, çalışma için gerekli izinleri alma, hastaya erişme ve çalışmayı yürütme açısından diğer rotasyon yapılan kliniklere kıyasla EASM’nin daha ulaşılabilir ve pratik olması da bir tercih sebebi olarak değerlendirilebilir. Sonuç olarak, Aile Hekimliği asistan eğitiminde olduğu gibi uzmanlık tez çalışmalarında da EASM’nin seçkin bir yere sahip olduğu ve önemli bir ihtiyacı giderdiği görülmektedir.

#54