13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

küme baş ağrılarında ultrason eşliğinde büyük oksipital sinir blokajı etkinliği: retrospektif analiz.

Ilteriş Ahmet Şentürk

Keywords: oksipital sinir blokajı; küme baş ağrısı

Aim:

Küme baş ağrıları (KBA), başın bir tarafında, genellikle göz çevresinde hissedilen dayanılmaz ağrı nöbetleridir, yaşamı tehdit etmez ancak şiddetli ağrıya neden olabilir ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilelerler. Birçok tedavinin mevcudiyetine rağmen, KBA'sı hastalarının tedavisi hala zor olabilir. Ultrason (US) eşliğinde büyük oksipital sinir blokajı (BOSB)' nın KBA' da etkinliği geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Method:

İlgili uzman tarafından, KBA tanısı algoloji polikliniğinde baş ağrısı bozukluklarının uluslararası sınıflandırması 3. baskı (ICHD-3) beta kriterlerine göre konuldu. Uygun medikal tedavilere (atak ve proflaktik) rağmen ağrıları devam eden hastalara US eşliğinde BOSB uygulandı. İşlem öncesi bazı demografik verileri ve ağrı yoğunluğu (sayısal derecelendirme ölçeği [NRS]) ve baş ağrısı ilişkili dizabilite (baş ağrısı etki Testi-6 [HIT-6]) skorları kaydedildi. İşlem etkinliği NRS ve HIT-6 ile değerlendirildi ve işlemden sonraki 1. hafta, 1. ay ve 3. aydaki veriler hasta dosyalarından alındı.

Results:

12 hastanın sonuçları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların ikisinde (%16,7) ataklar BOSB ile kontrol altına alınamayıp diğer girişimsel işlem yöntemleri planlandı. Büyük oksipital sinir bloğu, tüm hastalarda hiçbir yan etki olmaksızın iyi tolere edildi. Anlamlı cevap olan 10 (%83.3) hastada, işlem öncesi bazal değerleri ile diğer zaman dilimleri karşılaştırılmasında, NRS ve HIT-6 değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (sırasıyla p < .01; p = .003).

Conclusions:

BOSB, küme baş ağrısında atakları kontrol altına alabilmek için uygun bir yöntem olabilir. Daha geniş örneklemlerde prospektif olarak değerlendirilmesi uygun olacaktır.

#28