13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Tip II Diyabet Tanısı Almış Lada Olgusu

Zeynep Kemik, Isik Gonenc, Akin Dayan

Keywords: Yetişkinlerde Gizli Otoimmun Diyabet, Diabetes Mellitus tip II, Diyabetik Ketoasidoz

Introduction:

Latent Otoimmun Diyabetes Mellitus (LADA) ise 35 yaşından sonra tanı alan;klinik özellikleri Tip II DM ile benzer olup, Tip I DM ilişkili otoantikor pozitifliğinin ve pankreas beta hücre rezervindeki azalmanın beraber görüldüğü klinik tablodur.Tanı anında Tip II DM ve LADA olgularının karışabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Case:

47 yaşında kadın hasta bazal ve bolus insülin tedavisi kullanmakta olup tedavinin düzenlenmesi amacıyla polikliniğimize başvurdu. Hastanın DM dışında özgeçmişinde özellik bulunmamakta, soy geçmişinde özellik yok.Hasta muayenesinde normotansif, vücut kitle indeksi 26.3, bel çevresi 98 cm olup insülin direncinin muayene bulguları(akantozis nigrikans, skin tag vs.) bulunmamaktaydı. 2014 yılında DM tanısı alan hasta 2020 yılına kadar dörtlü oral antidiyabetik tedavi almış. Hastanın 2014 yılında tedavisi Glimeprid 2x4 mg, Vildagliptin 2x50 mg, Metformin 2x1000 mg, Pioglitazon 1x45 mg olarak düzenlenmiş.Hastanın DM tanısı aldığından beri glisemik kontrolünün kötü olduğu öğrenildi. Hasta 2020 yılında myom nedeniyle Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde total abdominal histerektomi yapılmış.Postoperatif dönemde genel durum bozukluğu nedeniyle bakılan tetkiklerde hiperglisemi,metabolik asidoz ve ketonüri saptanan hasta diyabetik ketoasidoz tanısıyla 4 gün süreyle yoğun bakım ünitesinde takip edilmiştir. Hastanın bu süreçte bakılan kanlarında anti-GAD antikoru pozitif [anti GAD antikoru: 127 IU/ml (>10 IU/ml)], c-peptid ve insülin seviyeleri düşük olması üzerine hastanın oral antidiyabetik tedavisi kesilerek insülin tedavisi başlanmıştır.

Discussion:

Olgumuzda da olduğu gibi birinci basamakta tip 2 diyabet tanısı konulan erişkin yaştaki hastalarda, diyabete eşlik eden tip 2 diyabet aile öyküsü, obezite, metabolik sendrom,insülin direnci gibi tip 2 diyabet destekleyici bulguların belirgin olmaması durumunda ayırıcı tanıda LADA düşünülmelidir. Ayrıca nadir de olsa bazı MODY tiplerinde eşlik eden beta hücre otoantikor pozitifliği bildirilmiş olup olgumuzda da MODY ayırıcı tanıda düşünülüp genetik inceleme planlanmıştır.Yapılan başka bir çalışmada yaşları 40-75 yaş, BMI 20-30 kg/m2 aralığında olan tip II DM hastalarının %16’sında anti-GAD antikoru pozitif bulunmuştur.Belki de yakın gelecekte şuanki diyabet sınıflandırması hastaların özelliklerine, fenotiplerine ve ek testlere göre bir modifikasyona ihtiyaç duyacaktır.

#62