13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Timus Dokusunda Aquaporin 7 Ve Perilipin 1 Gen İfadeleri

Orkide Palabiyik, Nihayet Firat, Jülide Tozkir

Keywords: Timus, aqoaporin 7, perilipin, gen ifadesi

Aim:

Timus, T hücrelerinin üretilmesinden sorumlu birincil bağışıklık organıdır. Yaşlanma ile birlikte timus da yağ hücrelerinde meydana gelen artışa timik involüsyon denir. Timik involüsyon, azalmış patojen direnci, yüksek otoimmünite insidansı ve zayıflatılmış tümör immün gözetimi dahil olmak üzere bağışıklık fonksiyonu üzerinde birçok olumsuz etkiye sahiptir. Aquagliseroporin7 (AQP7), yağ dokusundan gliserol çıkışının düzenlenmesinde, lipit ve enerji dengesinin sağlanmasında önemli göreve sahip spesifik gliserol kanalıdır. Perilipin 1 (PLIN1), yağ dokusunda AQP7'ye bağlanır ve protein kinaz A aracılı fosforilasyon yoluyla hareketliliğini kontrol eder. Timik involüsyonu sırasında timusta biriken yağ ile ilişkili olarak AQP7 ve PLIN1’in gen ifadelerinin varlığına dair literatürde bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, timus dokusunda AQP7 ve PLIN1’in ifade olup olmadığının araştırılmasıdır.

Method:

Timus dokuları kontrol(K), aktivite(A), fruktoz(F) ve fruktoz+aktivite(FA) grupları olarak oluşturulan çalışmadan hibe olarak elde edildi. Hibe doku kullanımına dair etik onay lokal komiteden alındı. Spraque-Dawley türü 32 adet sıçandan total RNA’lar ve cDNA’lar elde edildi. AQP7 ve PLIN1 genlerine uygun primerler kullanılarak RT-PCR ile gen ifade seviyeleri belirlendi. Kontrol grubundan alınan yağ dokusu ile timus dokusu ve deney grupları arasındaki gen ifade farklılıkları One-way ANOVA ve Dunn (post hoc düzeltme) testleri kullanılarak karşılaştırıldı.

Results:

Timus dokusunda AQP7 ve PLIN1’in genlerinin ifade olduğu gösterildi. K grubundaki sıçanların yağ ve timus dokularındaki gen ifadeleri karşılaştırıldığında timus dokusunda daha düşük düzeyde ifade olduğu bulundu. A, F ve FA deney gruplarının timus dokularında AQP7 ve PLIN ekspresyonları incelendiğinde K grubuna göre bu gruplarda artış olduğu gözlendi. Ancak bulgular istatistiki anlamlılığa ulaşmadı.

Conclusions:

Timik involüsyonun moleküler düzenlemesinin anlaşılmasında belirsiz olan birçok nokta bulunmaktadır. Bulgularımız bu moleküler düzenleme ağına katkı sağlamaktadır. Çalışmamız timus dokusunda ilk defa AQP7 ve PLIN gen ifadesini göstermesi açısından değerlidir. Planlanacak olan yeni deney setleri ile bu proteinlerin timik involüsyondaki rolüne dair ayrıntılı çalışmalar devam edecektir.

#55