13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Uzamış Kusmaya Bağlı Tiamin Eksikliği Sonucu Gelişen Wernicke Ensefalopatisi: Bir Olgu Örneği

Gamze Keskin, Sibel Baktır Altuntaş, Ecem Avukat, Hilal Özkaya

Keywords: Wernicke, tiamin, uzamış kusma

Introduction:

Wernicke ensefalopatisi (WE) tiamin (vitamin B1) eksikliğine bağlı olarak gelişen çeşitli semptomları olan akut nöropsikiyatrik bir hastalıktır. Sıklıkla kronik alkolizme bağlı olarak görülmekle birlikte tiamin alım veya emilim eksikliğine neden olan her türlü durumda ortaya çıkabilir. Klinik tanısı Wernicke tarafından tanımlanmış olan okuler belirtiler, bilinç değişikliği ve ataksiden oluşan klasik triada dayanır. Bu olgu sunumunda Wernicke Ensefalopatisi etyolojisinde rol alan faktörler ve tanı yöntemleri hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır.

Case:

55 yaş kadın hasta, acil servise bulantı ve günde 10 kez safralı kusma şikayeti ile başvurdu. Son 3 ayda istemsiz 20kg kilo kaybettiği ve polinöropati nedeniyle immobil olduğu öğrenilen hastanın K:2,82 olması nedeniyle hipokalemi tanısıyla yatışı yapıldı. Yapılan fizik muayenesinde ek patolojik bulguya rastlanmadı. Karın ağrısı nedeniyle genel cerrahi önerisiyle çekilen batın BT’de ‘pankreasta mideye fistülize hava imajları içeren psödokist’ olduğu görüldü. Hastanın gastroskopisinde psödokistin mideye fistülize olduğu görüldü. Oral beslenmesi sonlandırılarak total parenteral nutrisyon (TPN) beslenmeye başlanan hastada TPN ile fistül ağzının kapanmakta olduğuna karar verildi. Yatışı sırasında gelişen konuşmada bozulma, tepki vermeme, uykuya meyil şikayetlerinin gelişmesi nedeniyle çekilen kranial MR’ı ‘Wernicke ensefalopatisi’’ lehine değerlendirildi. Tiamin tedavisi başlandı.

Discussion:

Uzamış kusma ve açlık, gastrointestinal cerrahiler, uzun süreli parenteral beslenme ve bu sırada multivitamin desteğinin yetersiz yapılması sonucu tiamin eksikliği non-alkolik Wernicke ensefalopatisi nedenleri arasında sayılabilir. Olgumuzda da uzamış kusmaya bağlı tiamin eksikliği geliştiği ve Wernicke ensefalopatisi etyolojisinde rol oynadığını düşündürdü. Diyette tiamin alım eksikliği ve değişmiş mental durum ile olgumuz yeni sınflandırma kriterlerinden iki kriteri karşılamaktadır.

#44