13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Transrektal Povidon-İyot Temizliği Prostat Biyopsisi Sonrası Enfeksiyon Komplikasyonlarını Azaltıyor Mu?

Burcin Tunc

Keywords: prostat kanser, enfeksiyon, transrektal biyopsi, prostat biyopsisi, sepsis

Aim:

Bu çalışmanın amacı ultrason eşliğinde yapılan transrektal prostat biyopsisinde kullanılan 2 farklı antibiyotik profilaksisi ve antibiyotiklerle birlikte işlem öncesi transrektal povidon-iyot ile rektal temizlik yapılmasının etkinliğini karıştırmaktır.

Method:

Ultrason eşliğinde transrektal prostat biyopsisi yapılan hastalar çalışmaya alındı. İki farklı antibiyotik profilaksisi uygulanırken hastaların yarısına biyopsi öncesi transrektal povidon-iyot ile rektum temizliği yapılırken, diğer gruba bu işlem uygulanmadı. Böylece hastalar 4 gruba ayrıldı. Birinci gruptaki hastalar ağızdan 500 mg siprofloksasin alırken biyopsi öncesi transrektal povidon-iyot ile temizlik yapılmadı. İkinci gruptaki hastalara oral 500 mg siprofloksasin ile birlikte işlem öncesi povidon-iyot ile transrektal temizlik uygulandı. Üçüncü gruptaki hastalar tek doz işlemden yarım saat önce intravenöz 500 mg amikasin alırken, dördüncü gruptaki hastalara 500 mgr amikosin yanında işlem öncesi transrektal temizlik te yapıldı. Biyopsi sonrası enfeksiyon görülme oranları, grupların demografik özelliklerine, göre karşılaştırıldı

Results:

Birinci grupta 25, ikinci grupta 25, üçüncü grupta 25 ve dördüncü grupta 25 hasta vardı. Biyopsi sonrası enfeksiyon 1. grupta 1 (%4) hastada, 2. grupta 0 (%0) hastada 3. grupta 1 (%4), ve 4. grupta 0 (%0) hastada görüldü. Hastaların yaş, PSA değeri, alınan biyopsi kor sayısı, diyabet hastalığı ve sonda kullanımı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Enfeksiyon oranları açısından gruplar arasında ve dermografik özellikler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık izlenmese de, povidon-iyot kullanılan hiçbir hastada enfeksiyon gelişmemesi, povidon-iyot kullanımının profilaksiyi güçlendirdiği düşündürmektedir.

Conclusions:

Transrektal prostat biyopsisiyle ilişkili enfeksiyonları önlemede antibiotik profilaksisisi ile birlikte transrektal poviodon-iyot kullanımı enfeksiyon gelişme riskini azaltabilmektedir.

#23