13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Aile Hekimliği Araştırma Görevlilerinin Eleştirel Düşünme Eğilimleri ve Etkileyen Faktörlerin Değerlendirilmesi: Ön Çalışma

Hatice Kucukceran, Nazan Karaoglu, Nur Demirbaş, Fatma Goksin Cihan

Keywords: Hekim, eleştirel düşünme, yenilikçilik

Aim:

Eleştirel düşünme; akıl yürütme, analiz ve karar verme süreçlerinin olduğu düşünme tarzıdır. Aslında günlük hayatı sürdürebilme, hayatta kalabilme hep eleştirel süreçler içerir ve çoğu kez farkında olmayız. Ancak hekimlik gibi özellikle başkalarının hayatını etkileyen kararlar veren meslekler için eleştirel yaklaşım daha da önemlidir. Hasta değerlendirme, teşhis etme, tedavi ve bakım verme için gereken eleştirel düşünme üst bilişsel beceridir ve nedense hekimlerde hep var olduğu farz edilir ve araştırılmamıştır. Bu ön çalışmanın amacı, aile hekimliği araştırma görevlilerinin eleştirel düşünme eğilimlerini ve olası etkili faktörlerin belirlenip değerlendirilerek geniş kapsamlı araştırmalara zemin hazırlamaktır.

Method:

Tanımlayıcı çalışmada, bir üniversite hastanesinde çalışmakta olan aile hekimliği araştırma görevlileri Google formlar ile literatür doğrultusunda hazırlanan anketi gönüllülük temelinde doldurdular. Anketin ilk bölümünde sosyodemografik özellikler, ikinci bölümünde UF/EMI Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeğini (EDEÖ) kullanıldı.

Results:

Çalışmadaki 59 araştırma görevlisinin yaş ortalaması 31,6±5,7 (24-52) yıl olup %57,6’sı (n=34) kadındı. Hekimlik mesleğinde çalışma süreleri ortalama 6,86±5,9 (1-28) yıl olan grubun %62,7’si (n=37) aile hekimliği uzmanlık öğrencisi (AHU), %37,3’si (n=22) sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık öğrencisi (SAHU) idi. Katılımcıların yarısından fazlası (%55,9; n=33) tıp mesleğini, çoğunluğu (%76,3; n=45) aile hekimliği uzmanlık eğitimini tercih etmekten memnundu. Bu grupta EDEÖ Cronbach alpha 0,967, puan ortalaması 96,89±16,27 (min=25, maks=124) puandı. Aile hekimliği uzmanlık eğitimi tercihinden memnun olanların eleştirel düşünme eğilimi puanı (98,44±13,6), emin olmayanlardan (89,46±21,6) yüksekti (p=0,074).

Conclusions:

Bu ön çalışma, erkek, 30 yaş üstü, evli, sözleşmeli, tıp kariyerinden ve aile hekimliği uzmanlık eğitiminden memnun olan araştırma görevlilerinin eleştirel düşünme eğilimlerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Meslek pratiğinde önemli olan eleştirel düşünme eğilimi daha büyük gruplarda ve daha ayrıntılı incelenerek mezuniyet öncesi ve sonrası eğitime önemli bir perspektif sunabilir.

#97