13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Ön Çapraz Bağ ve Arka Çapraz Bağ avülsiyon kırıklarında açık redüksiyon Ultrabraid Sutür yardımlı tespit yöntemi

Savaş Yildirim, Mert Özcan, Murat Erem, Eşref Selçuk

Keywords: ön çapraz bağ, arka çapraz bağ, avülsiyon kırıkları

Introduction:

Ön çapraz bağ (ÖÇB) ve arka çapraz bağ (AÇB) avülsiyon kırıkları çocuklarda ve adölesanlarda daha sık görülmektedir. Tedavi yöntemleri arasında açık redüksiyon veya artroskopik yaklaşım ile internal fiksasyon bulunmaktadır. Cerrahi sırasında avülse olan parça bazen vida atılamayacak kadar küçük olabilir, bu da avülse olan kemik parçanın vidalama sırasında parçalanmasına neden olabilir. Kırık parçanın küçük olması durumunda parçalanma riskine karşı Ultrabraid sutür tercih edilebilecek seçenekler arasında bulunmaktadır. Amacımız olgu örneği üzerinden hem ÖÇB hem de AÇB avülsiyon kırıklarında Ultrabraid sutür yardımı ile açık redüksiyon internal fiksasyon yöntemini anlatmaktır.

Case:

Olgu 1: ÖÇB avülsiyon kırığı
27 yaşında erkek hasta kayak sırasında dizinin rotasyona gelmesi sonucu diz ağrısı ile başvurmuş. Yapılan görüntülemeler sonucu ÖÇB avülsiyon kırığı olarak değerlendirildi. Dış merkezde alçı tedavisi başlanan hasta sonrasında deplase ÖÇB avülsiyon kırığı nedeniyle tarafımızca Ultrabraid sutür ve mini plak yardımı ile opere edildi.
Olgu 2: AÇB avülsiyon kırığı
19 yaşında erkek hasta motorsiklet kazası sonrasında AÇB avüsiyon kırığı ve femur lateral kondil kırığı nedeniyle Ultrabraid sutür ve mini plak yardımı ile opere edildi.
Her iki hastaya da postop açı ayarlı dizlik ile pasif 0-90 derece egzersiz başlandı. Diz tam ekstansiyonda kilitli şekilde mobilize edildiler. 6 hafta dizlik ile mobilizasyondan sonra aktif diz hareketlerine başlandı. Hastalarda 3. aylarında kırık fragmanda deplasman olmadan kaynama görüldü.

Discussion:

ÖÇB ve AÇB avülsiyon kırıkları nadir yaralanmalardır. Tedavi yöntemleri arasında deplase olan vakalarda açık redüksiyon veya artroskopik yöntemler ön plana çıkmaktadır. Ancak şuan da altın standart bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Eklem içi kırıklarda açık redüksiyon rijit fiksasyon her zaman ön planda olmuştur. Avülsiyon kırıklarında artroskopik yaklaşımla rijit fiksasyon ciddi tecrübe gerektirmektedir. Bu tecrübeye sahip olmayan cerrahlar için sutür yardımı ile alternatif tespit yöntemini anlattık. Uyguladığımız yöntemin artroskopik yaklaşımlarda çok tecrübesi olmayan cerrahlar için , avülse kemik parçanın küçük olduğu veya parçalanma riski olduğu olduğu vakalarda sağlam ve güvenilir bir tespit yöntemi olduğunu düşünmekteyiz.

#25