13. International Trakya Family Medicine Congress

26-28 April 2024, Balkan Congress Center, Edirne

Sık Aralıklı İnsülin Kullanan ve Glisemik Kontrolü Yetersiz Tip 2 Diyabetiklerde Yaşam Tarzı ve Yeme Alışkanlıkları İle İlişkili Faktörlerin İrdelenmesi (Tek Merkez Deneyimi)

Serpil Yanık Çolak, Yüksel Altuntaş

Keywords: Diyabet, Diyet, HbA1c

Aim:

Bu çalışmamızda intensif insülin tedavisi alan HbA1c %10 ve üzeri Tip 2 DM (Diabetes Mellitus) tanılı hastalarda yaşam tarzı ve yeme ile ilişkili faktörlerin kan şekeri regülasyonu üzerine etkilerini irdelemeyi amaçladık.

Method:

Araştırmanın örneklemini Ocak 2015 – Aralık 2016 tarihleri arasında kliniğimize başvuran glisemik kontrolü yetersiz 100 diyabetli hasta oluşturdu. Çalışmada araştırmacılar tarafından geliştirilmiş bir anket kullanıldı. Hastaların sosyodemografik, antropometrik özellikleri, yeme alışkanlıkları, insülin tedavisine uyumları, fizik aktiviteleri, uyku düzeni ve diş sağlığı verileri dokümante edildi. İstatistiksel analiz için SPSS 15.0 for Windows programı kullanıldı, kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak verildi, koşulların sağlanamadığı durumda Monte Carlo simülasyonu uygulandı.

Results:

Çalışmamıza dahil edilen hastalarımızın %75'i kadın, %25'i erkekti, yaş ortalaması 60, hbA1c ortalaması %12,3, VKİ (Vücut Kitle İndeksi) ortalaması 31,7 kg/m2 idi, %35'inin okur yazarlığı yoktu. Hastalarımızın %88'i günde üç ana öğün aldığını söylerken, %12'si en az bir ana öğün atladığını belirtti, %64 hastamızda düzensiz yemek yeme alışkanlığı mevcuttu. %40 hastamız haftada en az 1-2 kez insülin dozlarını atlamaktaydı. Hastalarımızın %51'inde diş protezi vardı, hastalarımızın %32'sinin %50 den fazla dişi eksikken, sadece %17 hastanın dişleri sağlıklıydı. Hastalarımızın %67’si günlük egzersiz yapmıyordu.

Conclusions:

Eğitim düzeyi, cinsiyet, yeme alışkanlıkları, insülin tedavisine uyum, uyku düzeni, egzersiz ve diş sağlığı diyabetik hastalarda glisemik kontrolü etkileyen değişkenler arasında yer almaktadır.

#20